Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп има готовност да води диалог с Иран, ако той се съгласи да направи отстъпки под въздействието на американските санкции, заяви съветникът на Тръмп за националната сигурност Джон Болтън в интервю за "Фокс бизнес", цитирано от ТАСС.
 
Болтън не отговори пряко на въпрос дали според него трябва да се очакват ответни мерки от Техеран в отговор на въведените от САЩ санкции.
 
"Смятам, че на иранците им предстои да вземат редица трудни решения. Ако променят поведението си, тогава, както президентът Тръмп заяви, той ще се радва да разговаря с тях по всички аспекти от поведението им - подкрепата за тероризма, балистичните ракети, бойните действия, в Йемен, Ирак и Сирия. Ние имаме готовност за това", каза Болтън.

САЩ започнаха от днес да връщат санкциите срещу Иран, наложени му заради ядрената му програма и вдигнати по силата на споразумението за тази програма, постигнато между великите сили и Техеран преди три години. САЩ обявиха изтегляне от договора през май.

Въпреки санкциите Иран продължава да изнася петрол с танкери
 
"Иранците трябва да променят поведението си, иначе ще се сблъскат челно с икономическите последици" от отказа си да го направят, добави той.
 
Добиваните в САЩ петрол и природен газ са стратегическа алтернатива на доставяните петрол и газ от Русия, както за Европа, така и за Тихоокеанския регион, заяви Болтън в отговор на въпрос дали е възможно Китай да започне да купува американски петрол след въвеждането на американските санкции срещу Иран.

Тръмп разкритикува Иран в речта си на Общото събрание на ООН
 
"Мисля, че съществуват големи възможности. Износът на добиваните в САЩ петрол и газ е с огромен потенциал. Това е стратегическа алтернатива за купуването на руски петрол и газ от европейците. Това може да е стратегическа алтернатива и за страните от Далечния изток", заяви Болтън.
 
"Китайските банки вече прекратиха финансовите транзакции с Иран, защото предпочитат да правят бизнес със САЩ. Това се отнася и за други бизнес сектори в Китай. Икономическото могъщество на САЩ оказва огромно въздействие и президентът Тръмп се възползва от това", отбеляза Болтън.

Междувременно стана ясно, че САЩ ще позволят на три ядрени проекта за граждански цели, които не са свързани с разпространението на ядрено оръжие, да продължат в Иран, но при "стриктен надзор", заяви Държавният департамент на САЩ, предадоха Ройтерс и Франс прес.
 
В съобщението на департамента се уточнява, че става дума за проектите в Арак, Бушехр и Фордо. В Арак има реактор с тежка вода, модифициран под контрола на международната общност, така че да не бъде възможно производството на плутоний за военни цели. В Бушехр е единствената иранска ядрена централа, в която Русия построи реактор и започна работа за изграждането на още два реактора. Във Фордо има подземен обект за обогатяване на уран, припомня Франс прес.
 
Същевременно Иран заяви, че е взел необходимите банкови мерки, за да продължи търговията с партньорите си след подновяването на санкциите срещу иранския енергиен и финансов сектор, предаде Ройтерс. Това уверение даде пред иранската държавна телевизия управителят на иранската Централна банка Абдул Насер Хемати.
 
Ние водим разговори с нашите търговски партньори и всички необходими действия са взети, за да продължат операциите с Иран. Очаквахме тези санкции, така че имахме планове за тях и отвъд тях, разглеждахме и възможността за изваждане на банки от системата СУИФТ, така че обмислихме алтернативи в тази насока, каза централният банкер.
 
Международната разплащателна система СУИФТ, чиято централа е в Белгия, по-рано днес обяви, че е прекратила достъпа до услугата за някои ирански банки в интерес на стабилността и интегритета на глобалната финансова система, припомня Ройтерс.
БТА