Кой пое отговорност за атаката срещу полицейска академия в Богота?
Колумбийската бунтовническа организация Армия за национално освобождение пое отговорност за атаката срещу полицейска академия в Богота, извършена миналата седмица, предаде АФП.
 

БГНЕС


Поемането на отговорност стана чрез съобщение, което групировката качи в интернет сайта си. В него тя нарича атаката "операция срещу съоръжения и военнослужещи" и казва, че тя е била "законна в рамките на военното право". В съобщението се казва, че при операцията не е имало нито една "невоюваща жертва".

Атентат срещу полицейска академия в Богота, има десетки жертви (ВИДЕО)

В нападението загинаха 20 души, а близо 70 бяха ранени. Атаката беше най-кървавата в Богота от 2003 г. насам и беше насочена срещу Националната полицейска академия.
 

БГНЕС


Армията за национално освобождение бе създадена през 1964 г. и твърди, че се вдъхновява от революционера Че Гевара. Тя наброява около 1800 бойци и действа в десетина от 32-те департамента на Колумбия. Между нея и властите започна преговорен процес за сключване на мирно споразумение. Процесът бе прекратен след атаката. Преговорите се водеха в Хавана.
 

БГНЕС


След атентата президентът на Колумбия Иван Дуке реактивира заповедите за арест на преговарящите в Хавана и призова кубинските власти, които са домакини и гаранти на преговорите, да ги предадат на Колумбия.

Междувременно хиляди хора, повечето облечени в бяло, участваха в демонстрация срещу тероризма и в памет на жертвите на атентата на бунтовници от Армията за национално освобождение, отнел в четвъртък живота на 20 души и ранил 68, предаде АФП.
 

БГНЕС


Под лозунга "Обединени срещу тероризма" различни групи хора преминаха през много градове на Колумбия като реакция срещу атентата с кола бомба, най-смъртоносния в столицата от 2003 г., насочен срещу националната полицейска академия. В Богота, която беше център на протестите, беше отслужена литургия в катедралата на площад "Боливар", където завърши походът на демонстрантите. Към тях се присъединиха също президентът Иван Дуке, членове на правителството и някои опозиционни лидери.
 

БГНЕС


В деня след атентата държавният глава възобнови заповедите за арест на бунтовниците, като по този начин преустанови и мирните преговори с тях. Дуке каза, че бунтовниците "нямат желание за мир", предаде ДПА. Дуке повтори настояването си да бъдат освободени заложниците, държани от Армията за национално освобождение, които според властите са 17, както и бунтовниците да прекратят терористичните нападения.
 

БГНЕС


До момента бунтовниците не са реагирали на решението на президента Дуке.
 

БГНЕС

БТА