Херт Леерс: Оптимист съм за членството на България за Шенген
Херт Леерс: Оптимист съм за членството на България за Шенген / снимка: пресцентър на Министерство на вътрешните работи

Холандският министър на имиграцията и убежището Херт Леерс и българският вътрешен министър Цветан Цветанов подписаха днес Споразумение за сътрудничество в областта на граничния контрол, съобщи пресцентърът на МВР.

По време на срещата с министър Цветанов Херт Леерс няколкократно подчерта, че за последната година и половина България е положила максимални усилия и това се вижда. „Възхищавам се на министър Цветанов, защото през цялото това време той беше открит и поддържаше необходимата комуникация".

Леерс заяви, че за Холандия е важно да има в лицето на България стабилен партньор в региона. „Аз съм оптимист за членството на България в Шенген, защото разбрах постиженията, които страната ви е постигнала. Предприети са необходимите стъпки в прилагането на закона и борбата с организираната престъпност. Докладът по механизма за сътрудничество и оценка е важно условие за нашето крайно решение", каза още Херт Леерс.

Двамата министри подписаха Споразумение за управление на граничния контрол на външните граници. Министър Херт Леерс подчерта, че този документ ще има позитивен ефект в борбата с нелегалната миграция.

„Поздравявам България и Холандия с тези резултати. Всяка стъпка, която предприеме заедно, подобрява сътрудничеството ни".

Досега на българските гранични пунктове са работили петима холандски служители в операции на ФРОНТЕКС. Двама служители на ГД "Гранична полиция" работят в момента съвместно с холандските си колеги на летището в Амстердам.