Европейските лидери приветстват България в ЕС
Европейските лидери приветстват България в ЕС / netinfo

България ще бъде официално приветствана като бъдещ член на Европейския съюз от държавните и правителствени ръководители на страните-членки на общността. Това ще стане на започващата днес в Брюксел годишна среща на Европейския съвет. В нея участие ще вземе и българска делегация, водена от българския премиер Сергей Станишев.

Това събитие трябва да бъде разглеждано като черешката на тортата, развръзката на целия процес по присъединяването на България в Европейския съюз.

В 12 часа българско време България и Румъния ще бъдат тържествено приветствани като нови държави от ЕС. На специална сцена на площада пред църквата „Света Магдалена” Сергей Станишев символично ще закачи картата на България към картата на Европейския съюз, която по предварителен сценарий ще бъде открита от Жозе Барозу и Оли Рен.

След официалната част, българската група „ТЕ” и румънската банда „СИСТЕМ” ще изнесат кратък концерт.

Около 18 часа българско време, лидерите на съюза ще пристигнат в сграда „Устус Липсиус”, която с площта си от 215 хиляди квадратни метра е конструирана специално за нуждите на Съвета на Европейския съюз.

Европейските лидери няма да пристигат в протоколен ред и няма да спират при журналистите, които ще са разположени в страни от главния вход на сградата.

Независимо, че срещата е двудневна, държавните ръководители ще прекарат заедно точно седем часа. Тази вечер те ще заседават два часа в работна обстановка, след което ще вечерят около 2 часа, обсъждайки актуалните теми за съюза. Тази година в дневния ред на лидерите са:

1. Разширяването на Обединена Европа след 2007-ма

2. Енергетика и иновации

3. Напредъкът в развитието на ЕС като зона на свобода, сигурност и правосъдие.

Към този момент вероятно България вече ще е приветствана официално като бъдещ член, което означава, че премиерът Сергей Станишев ще бъде включен в разговорите като равноправен участник. Дискусията за бъдещето на съюза се очаква с повишен интерес, тъй като вероятно лидерите официално ще парафират решението на външните си министри от този понеделник за частично замразяване на преговорите с Турция.

В този смисъл интересно е как България ще се впише в бъдещата двустранна политика между Брюксел и Анкара, като държава, непосредствено граничеща с Турция.