Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен / БГНЕС
Европейската комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен отчете днес свършеното за първите 100 дни от своето управление, започнало на 1 декември миналата година.

Сред основните усилия на ЕК дотук са направените предложения, свързани с опазването на околната среда. Комисията първо предложи т. нар. Зелена сделка - инвестиционен план, с който се очаква да бъдат привлечени около 1 трилион евро за "изчистването" на икономиката. Едновременно с това ЕК предложи да бъде създаден фонд за справедлив енергиен преход, който да помогне на най-уязвимите граждани и дружества.

ЕК представи стратегия за защита на жените и равенство на половете

Комисията представи предложение за допълване на законодателството за опазване на околната среда (т. нар. Закон за климата), според което целите за намаляване на замърсяването следва да бъдат удвоени в следващите 10 години. ЕК предложи да следи дали държавите се отклоняват от тези цели, но остави възможността за оправдани отклонения.
В следващите месеци ЕК предприема обществено допитване, за да установи какво предлагат гражданите за намаляване на замърсяването и по въпроса с енергийния преход. Инициативата бе наречена "Европейски пакт за климата" и продължава онлайн до края на май.

Еврокомисията с положителна оценка за България и родната икономика

В отчета се добавя, че в последните месеци са били направени също предложения за въвеждането на минимална заплата във всяка от държавите в ЕС, както и за промяна на условията на преговорите за присъединяване към Общността. ЕК отчита също започналите преговори за бъдещите отношения с Великобритания.

Поставяме добро начало, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в изявление, цитирано от пресслужбата на комисията. В изготвен от ЕК списък се посочват непосредствено предстоящите задачи, сред които са представянето на предложения за нови правила за отговорността на онлайн платформите; за изкуствения интелект; за общи изисквания за цифровата самоличност на хората и дружествата; за киберзащита на важни съоръжения.

Председателят на ЕК иска поне 25% „зелен” бюджет на ЕС

Подготвят се също промени в правилата за работата на земеделците, както и за производството с чисти суровини.

Комисията изразява готовност за начало на преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания. ЕК пояснява, че разширяването със Западните Балкани остава сред приоритетите на мандата. 
БТА