/ iStock/Getty Images
Мръсният въздух в големите градове на Турция е толкова вреден, колкото тютюнопушенето
Мръсният въздух в големите градове на Турция е толкова вреден, колкото тютюнопушенето, пише вестник Сабах.

Дишането на въздуха в Истанбул е същото, като да бъдат изпушени 16 кутии цигари годишно, казват експерти.

В последните години Турция преминава към по-модерни източници на енергия и отопление, което подобрява качеството на въздуха, но проблемите не са решени, предупреждава професор Хюсеин Торос от Техническия университет на Истанбул.

5000 души годишно са жертва на мръсния въздух в Западните Балкани

След като изследвали качеството на въздуха в Истанбул, Анкара, Измир и Бурса, учените разбрали, че най-голямо замърсяване има в Бурса.

"Да дишаш въздуха там се равнява на изпушването на 38 кутии цигари годишно", казва Торос.

Основните замърсители са автомобилите, както и отоплението на частните домове с традиционни способи.

Много допринасят за мръсния въздух фактори като географското положение, метеорологичните условия, районирането на градовете, строителната дейност и индустриализацията.

Затвориха училищата в Иран заради мръсния въздух

"Ако районирането не е добре направено и пушекът от една фабрика отива към жилищните райони, това значително утежнява ситуацията. Строежът на кварталите трябва да се съобразява с въздушните течения.", казва Торос.

Основен замърсител в големите градове остават автомобилите, като в Турция практически всички използват традиционните горива, а автомобилите с алтернативно задвижване са много малко.

"В Истанбул има 4 милиона автомобила. Комбинирайте ги с използването на горива за отопление и ще получите голямо замърсяване.", казва Торос.
БГНЕС