Известният украински журналист Павел Шеремет загина днес при взрив на бомба в колата му в Киев, предаде Асошиейтед прес.

Убийството разтърси медийната общност в Украйна.

Журналистите, убити в Украйна през последните години

Информационният уебсайт "Украинска правда" заяви, че Шеремет е загинал при експлозия тази сутрин, след като влязъл в колата си, за да отиде на работа. Автомобилът е бил собственост на Олена Притула. Съосновател и собственик на "Украинска правда", Притула е била партньор в живота на Шеремет.

Застреляха известен проруски журналист и писател в Киев

На снимки от мястото се вижда овъглена кола на павирана улица. Зорян Шкиряк, съветник на украинския вътрешен министър Арсен Аваков, заяви във Фейсбук, че под автомобила е било поставено самоделно взривно устройство. По думите му бомбата е била или със закъснител, или с дистанционно управление. Предполага се, че тя е съдържала около 600 грама тротилов еквивалент.

Началникът на украинската национална полиция Хатия Деканоидзе каза по телевизията от мястото на взрива, че лично ще надзирава разследването. "Проучваме всички версии", заяви тя, като добави, че разкриването на убийството е "много важно, въпрос на чест" за полицията.

Руският в. "Новая газета" цитира приятели и роднини на Шеремет, както и Притула, да се оплакват, че са били следени.

Украинската журналистическа общност беше потресена от убийството на основателя на "Украинска правда" Георгий Гонгадзе през 2000 г. Тринайсет години по-късно за престъплението беше осъден служител на вътрешното министерство, но разследването така и не установи официално кой го е поръчал.

Откриха мъртъв адвоката на руски военни, съдени в Украйна

Украинският президент Петро Порошенко изрази своите съболезнования на близките на Шеремет и каза, че е наредил на правоохранителните органи да проведат "бързо разследване на това престъпление".

Роденият в Беларус 44-годишен журналист дразнеше със своята дейност беларуските и руските власти. Впоследствие той се премести в Украйна, където казваше, че има по-малко пречки за независимата журналистика.

През 1997 г. Беларус го призна за виновен за незаконно преминаване на границата и го осъди на три години затвор за негово разследване за пропускливата граница между Беларус и Литва. Шеремет прекара три месеца в затвора и беше освободен. В Беларус той беше подложен на тормоз и заплахи, а през 2004 г. беше пребит при отразяване на избори. Няколко години по-късно се премести да работи в Русия, а през 2014 г. отиде в Украйна, след като по думите му е бил подложен на натиск от своите руски телевизионни шефове заради отразяването на опозиционните протести в Киев. Политици и журналисти в Беларус, Русия и Украйна изразиха скръбта си във връзка с убийството на Шеремет.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа осъди убийството и призова украинските власти да проведат обстойно разследване и да изправят извършителите пред правосъдието, посочва Асошиейтед прес.

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Педро Аграмунт определи престъплението като нападение срещу свободата на медиите, отбелязва ТАСС.

Ръководителят на представителството на Европейския съюз в Украйна ЯнТомбински призова властите да проведат бързо разследване и да потърсят отговорност на виновните за убийството.

Източник: БТА