/ БГНЕС
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш сподели пред дипломати, че е обмислял сериозно да продаде резиденцията си в Манхатън, за да помогне на организацията да преодолее сериозната бюджетна криза, предаде АФП.

"Първото нещо, което направих, когато встъпих в длъжност, беше да се запитам дали мога да продам резиденцията", каза Гутериш, който застана начело на ООН през януари 2017 г. По това време организацията преживяваше сериозна криза заради "дупка" в бюджета за миротворческите операции от 1,5 млрд. долара и още една "дупка" в цялостния си бюджет в размер на 492 млн. долара заради закъснели и неплатени суми от страна на държавите членки.

Официалната резиденция на генералния секретар на ООН е къща на четири етажа с градина с изглед към Ийст Ривър, в шикозния квартал Сътън в Манхатън. Тя е била дарена на организацията от милиардер през 1972 г. и стойността й се оценява на няколко десетки милиона долара.

Гутериш обясни, че бързо е установили, че споразуменията, сключени между ООН и САЩ, страната-домакин на световната организация, не му позволявали да продаде това престижно имущество.

Генералният секретар заяви, че финансите на институцията се намират в "критично състояние" и организацията върви към сериозни проблеми към края на годината дори и ако се реализира оптимистичната хипотеза всички страни членки да си платят членските вноски.
БТА