/ БТА
Парламентът изслушва министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков относно процеса на енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната.  

БТА

Председателят на Народното събрание Росен Желязков съобщи, че министърът на енергетиката Румен Радев не може да участва в изслушването във връзка с отсъствието му от страната. Поканили сме Ивайло Алексиев, изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие, посочи той.

Депутатите изслушват кандидатите за съдии в Конституционния съд

Изслушването за санирането на жилищния фонд беше включено в програмата на парламента по предложение на левицата. В началото Борислав Гуцанов ("БСП за България") коментира, че тази изключително важна програма е опорочена с корупционни практики. Той попита защо има толкова жалби от общините и защо в едни общини има един блок, а в други всичко, което е подадено, е подкрепено. 

парламент Народно събрание НС депутати
БТА


В рамките на кандидатстването са получени 3068 проектни предложения на обща стойност 3,972 млрд. лв. или 4 пъти над предполагаемия ресурс. Класирани са 756 многофамилни жилищни сгради в 102 общини от общо подадени 3068 проектни предложения от 152 общини. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

По време на изслушване в парламента министър Цеков даде повече информация относно процеса на енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната.

Искам да направя ясно разграничение между Националната програма за енергийна ефективност и настоящата процедура, която е част от инвестициите по ПВУ. Процедурата е открита 20.12.2022 г. от заместник-министъра на регионалното развитие, като със същата заповед са утвърдени насоките за кандидатстване. Кандидатстването стартира на 20 декември 2022 г., а крайният срок за подаване на проектни предложения беше 31 март, а впоследствие удължен”, добави Цеков.

„В самите насоки за кандидатстване ясно е дефиниран общият максимален размер на дейността, който е в размер на 1,129 млрд. лв.“, каза той и уточни, че е възприет подход към най-големи енергийни спестявания.

Според него, ако министерството не беше въвело лимити, средствата са щели да бъдат разпределени в 15 големи общини.

По-късно днес е предвидено парламентът да изслуша и министъра на отбраната Тодор Тагарев относно целите и резултатите на работното му посещение в САЩ по-рано този месец. В дневния ред е първото четене на законопроекта за Българската народна банка и второто четене на промени в Закона за държавната финансова инспекция.

БТА

Заседанието на парламента започна с декларация на „Има такъв народ“ във връзка с избора на членове на Конституционния съд от квотата на Народното събрание и предложените от ГЕРБ и „Продължаваме промяната - Демократична България“ кандидатури.
Теодора Цанева, БТА/ БГНЕС