Затлъстяването съкращава живота
Затлъстяването съкращава живота / снимка: Thinkstock/Getty Images

Наднорменото тегло и затлъстяването могат да съкратят живота с една до осем години, установиха британски учени, анализирайки данни за 4 милиона души в 32 държави, публикувани от 1970 г. до миналата година, съобщиха световните информационни агенции.

Разкриха главния виновник за епидемията от затлъстяване

Лекарите отдавна предупреждават, че наднорменото тегло предизвиква проблеми - сърдечносъдови заболявания, инсулт, диабет, рак. В новото изследване, което е най-голямото от този род, учените от Оксфордския и Кембриджския университет сравниха опасността от преждевременна смърт с индекса на телесна маса.

Как не трябва да се хранят хората с наднормено тегло

Резултатите им показват, че хората с наднормено тегло живеят средно с една година по-малко, тези които са умерено пълни - с три години по-малко, а затлъстелите до 8 години по-малко.

Обиколката на талията предсказва риска от сърдечни болести

Затлъстяването е много по-опасно за мъжете, отколкото за жените. Рискът от преждевременна смърт за дебелите мъже е три пъти по-голям, отколкото за жените с твърде много излишни килограми.

Пълните хора в света вече са повече от слабите

По данни на Световната здравна организация 1,3 милиарда души по света са с наднормено тегло и още 600 милиона са със затлъстяване.

Как затлъстяването уврежда паметта

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет".

Източник: БТА

Вижте още:

Кои диети са опасни за здравето?

Препоръките на най-новия "Диетичен наръчник" на САЩ

Учени откриха нестандартен начин за отслабване