Как затлъстяването уврежда паметта
Как затлъстяването уврежда паметта / Thinkstock/Getty Images

Предизвикани от затлъстяването промени в мозъка могат да увредят паметта, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Това може да накара хората да ядат повече и да наддадат телесно тегло.

Свързването между теглото и нарушени функции в някои мозъчни зони не е новост. Изследване в Англия показа, че участниците с по-висок индекс на телесна маса имат по-лоша епизодична памет по време на тестове. Макар учените да уверяват, че затлъстелите хора не непременно са с по-слаба памет, заключението е, че непълните спомени за предишни гощавки могат да допринесат за преяждане.

Хипотезата е базирана върху предишни изследвания, които разкриха, че затлъстяването има негативен ефект върху хипокампуса, който е замесен в запаметяването и обучението, както и върху фронталния лоб, свързан с вземането на решения, решаването на задачи и емоциите.

Все пак досега нямаше много доказателства, че затлъстяването може да повлияе върху паметта.

"Възможно е наднорменото тегло да не позволява да се установи със сигурност какво и кога е било изядено, увеличавайки склонността към преяждане", заяви д-р Луси Чийк от университета в Кеймбридж. "Евентуалният дефицит на епизодична памет у хора с наднормено тегло буди безпокойство, като се има предвид, че тя може значително да повлияе върху храненето и апетита", допълва Чийк.

Изследването обхванало хора на възраст между 18 и 35 години, чийто индекс на телесна маса е между 18 и 51. Участниците трябвало да минат тест за епизодична памет. Около половината от тях били с индекс на телесна маса, който е по-малък от 25, и затова се смятало, че имат слаби фигури. Останалите участници имали индекс на телесна маса, който е по-голям от 30, и затова се смятало, че са с наднормено тегло или затлъстели.

Участниците трябвало да играят на компютърна игра, като скрият някои обекти в нея. Два дни по-късно при тестване на паметта те трябвало да си спомнят какво са скрили, къде и кога са го направили. Учените констатирали, че участниците с по-висок индекс на телесна маса се справили по-зле със задачите. Резултатите им обаче не се влошили, когато задачите се усложнили. Оказало се също, че възрастта, образователният ценз и полът не са от съществено значение, но все пак играят малка роля, когато са взети под внимание заедно с индекса на телесна маса.

Резултатите от изследването са публикувани в Quarterly Journal of Experimental Psychology.

Източник: БТА