Обиколката на талията предсказва риска от сърдечни болести
Обиколката на талията предсказва риска от сърдечни болести / ThinkStock/Getty Images

Изследване показва, че когато става въпрос за риска от сърдечни болести, тялото с крушовидна форма, при което повече тлъстини са натрупани в областта на таза, е за предпочитане пред тялото с форма на ябълка, при което затлъстяването е в коремната област, съобщи ЮПИ.

Изследване с пациенти, засегнати от диабет, разкри, че увеличената обиколка на талията предсказва по-точно риска от сърдечни заболявания, отколкото телесното тегло и индекса за телесна маса.

Телесните мазнини са ключов фактор за доброто здраве

"Затлъстяването в коремната област е свързано повече с коронарна атеросклероза, отколкото другите форми на затлъстяване", заяви ръководителят на изследването д-р Брент Мюлстийн от медицинския център "Интермаунтин" в Солт лейк сити. „Установихме, че лявата сърдечна камера функционира по-зле при увеличена обиколка на талията. Връзката между функционирането й и обиколката на талията остава значима дори след като се вземе предвид телесното тегло".

Анормалното функциониране на лявата сърдечна камера е честа причина за сърдечни увреждания, включително за конгестивна сърдечна недостатъчност, отбелязаха авторите на изследването. Намалената обиколка на талията може да ограничи този риск.

По-добре дупето, отколкото талията

Изследването обхванало 200 мъже и жени, засегнати от диабет тип 1 или диабет тип 2. Учените фокусирали вниманието си върху обиколката на талията, телесното тегло и индекса за телесна маса на участниците. Сърдечните функции били изследвани чрез ехокардиография.

Учените констатирали, че функционирането на лявата сърдечна камера прогресивно се влошава с увеличаване на обиколката на талията. Те отбелязват, че връзката между обиколката на талията и влошените сърдечни функции няма нищо общо с телесното тегло и индекса за телесна маса.

За да сте здрави, стойте прави

"Получените резултати подкрепят тези от предишни изследвания, които показаха, че затлъстяването в коремната област е свързано с повече здравни рискове, отколкото напълняването в други части на тялото", каза кардиоложката д-р Сара Самаан, която не е участвала в изследването.

При едно и също ниво на затлъстяване в коремната област жените били с по-добри сърдечни функции в сравнение с мъжете. Общо погледнато, вредният ефект от затлъстяването в коремната област е по-голям сред мъжете, отколкото сред жените, поясниха учените.

Десетте най-полезни упражнения, които всеки може да прави

Д-р Самаан допълни, че аеробните упражнения са най-добрият начин за изгаряне на мазнини в коремната област.

Източник: БТА