Разкриха главния виновник за епидемията от затлъстяване
Разкриха главния виновник за епидемията от затлъстяване / ThinkStock/Getty Images

Изглежда, че главният виновник за епидемията от затлъстяване е съвременният начин на живот, а не гените, сочат резултатите от ново американско изследване, цитирани от ЮПИ.

"Американците е по-вероятно да натрупат излишни килограми, ако са родени по-късно през XX век, независимо дали са с голям генетичен риск от затлъстяване", заяви ръководителката на изследването Мария Глимор от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Лошото хранене е новата норма в света

Хората с по-голям генетичен риск от затлъстяване изглежда са по-силно засегнати от съвременния начин на живот, свързан с достъп до евтина висококалорична храна, със среда, която предоставя по-малко възможности за ходене пеш, и с излежаване пред телевизора.

"Някои хора са повлияни от условия в заобикалящата ги среда, които улесняват затлъстяването", отбелязаха учените. „Дори хора, чиито гени задържат телесното им тегло в здравословни граници, затлъстяват след десетилетия. Това показва, че всички са засегнати, но това се отнася в по-голяма степен за хората с висок генетичен риск от затлъстяване".

Пет големи вреди, които ни нанасят преработените храни

За целите на изследването били анализирани данни от широкомащабно проучване, обхванало близо 8800 души, които са родени между 1900 г. и 1958 г. За всеки участник бил преценен генетичният риск от затлъстяване въз основа на това дали притежава някоя от свързаните с него 29 генни вариации. След това рискът бил сравнен с индекса на телесна маса на участника.

Наличието на свързани със затлъстяването гени не се увеличило с годините, констатирали учените. Влиянието на тези гени върху индекса на телесна маса обаче нараснало през следващите десетилетия в резултат на промените в жизнената среда, които улесняват затлъстяването.

Всяко трето дете в Европа страда от затлъстяване или наднормено тегло

Обяснението на епидемията от затлъстяване се крие в промените в начина на живот, отбелязаха учените.

Свързаните със затлъстяването гени са толкова често срещани у хората, родени в началото на XX век, колкото и у онези, родени по-късно през същия век. Но тези гени имат по-голям ефект при хората, родени по-късно през XX век.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.

Източник: БТА