Всяко трето дете в Европа страда от затлъстяване или наднормено тегло
Всяко трето дете в Европа страда от затлъстяване или наднормено тегло / ThinkStock/Getty Images

Едно от всеки три деца в Европа на възраст между шест и девет години страда или от наднормено тегло, или от затлъстяване, посочва доклад на Организацията на гастроентеролозите в Европа, цитиран от британския в. "Гардиън".

Според проучването също така до 2025 г. броят на децата под пет години, които ще са с наднормено тегло, ще се увеличи от 41 млн. на 70 млн.

Затлъстелите хора носят на гърба си огромно количество излишни мазнини

Сред другите изводи на доклада, базиран на изследвания от 46 държави, е и това, че между 20% и 30% от всички възпалителни болести на дебелото черво започват още в детска възраст. Според учените болестта на неалкохолния мастен черен дроб е станала най-срещаната причина за хронични болести на черния дроб сред децата и подрастващите в западните държави, като деца на по три години са диагностицирани с такова състояние.

Според Организацията на гастроентеролозите в Европа континентът не може да се справи с проблема. Цената на справянето с болестите, свързани с наднорменото тегло, в момента се равнява на една десета от общите разходи за здравеопазване на Европа. Според доклада тази цена заплашва и устойчивостта на здравните услуги на всички държави на континента.

Всеки трети първолак - със затлъстяване

Децата представляват една пета от европейското население и разпространението на гастроентерологични болести сред тях нараства. Според експерти обаче изследванията в тази област са недофинансирани.

Предупрежденията за опасните нива на хора с наднормено тегло не са новост и не се ограничават само в Европа, или само сред децата. Според друго скорошно проучване на британски учени в световен мащаб може да има 266 млн. мъже и 375 млн. жени, страдащи от затлъстяване. В същото време теглото на световното население е нараснало с 1,5 кг на човек през всяко десетилетие от 1975 г. насам.

Източник: БГНЕС