Затлъстелите хора носят на гърба си огромно количество излишни мазнини
Затлъстелите хора носят на гърба си огромно количество излишни мазнини / Снимка: Thinkstock

На 19 май се отбелязва Европейския ден за борба със затлъстяването. Кампанията е проведена за първи път през 2009 г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване.

Целта на кампанията е да помогне на хората с този проблем да отслабнат и намалят част от теглото си, като по този начин намалят риска за себе си от сърдечно-съдови, ортопедични, заболявания свързани с обмяната на веществата, като подобрят качеството си на живот.

Британците са най-дебелите хора в Европа

Затлъстяването е заболяване, което се дължи на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма на човека. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване. Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс - съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека - т. е. хората наддават на тегло, когато поемат повече калории, отколкото изгарят.

Излишните калории се складират в тялото под формата на тлъстини. Затлъстелите хора носят на гърба си огромно количество излишни мазнини и рисковете за тяхното здраве са сериозни. Затлъстяването е не само естетичен, но и здравословен проблем. То е причина за развитието на редица заболявания: сърдечно-съдови (атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт), захарен диабет тип 2, злокачествени новообразования, подагра, ставни, дихателни заболявания и други. В резултат на това затлъстяването съкращава живота и води до преждевременна смърт.

За целите на практиката, оценката на телесното тегло се прави най-често посредством индекса на телесна маса - ИТМ, който представлява съотношението на телесното тегло, изразено в килограми спрямо ръста, изразен в метри и повдигнат на квадрат:

Телесно тегло (кг)
ИТМ = ------------------------- = кг/м2
Ръст (м2)
Квалификацията на теглото и свързания с него здравен риск според Световната здравна организация са:
ИТМ (кг/м2) Риск от заболявания
Поднормено тегло до 18,5 Повишен
Нормално тегло 18,5 - 24, Нисък
Наднормено тегло 25,0 - 29,9 Повишен
Затлъстяване I степен 30,0 - 34,9 Умерено повишен
Затлъстяване II степен 35,5 - 39,9 Висок
Затлъстяване III степен 40,0 Много висок

Затлъстяването е резултат от нарушено равновесие между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида.

Основно условие за постигане и поддържане на здравословно телесно тегло е добрият баланс между разход на енергия при работа и прием на енергия с храната.
За успешното решаване на проблемите свързани с наднорменото тегло и затлъстяването медицинските специалисти препоръчват за възрастните хора: ежедневна консумация на над 400 гр. разнообразни плодове и зеленчуци, повече прием на нетлъсти меса и риба и ограничаване приема на сол и мазнини.

Пълните хора притежават повече от „гена на щастието”

Изключително важно е да се знае, че профилактиката на затлъстяването започва още в детския и юношеския период, като важна роля тук играе, както семейството, така и медицинските специалисти и учителите за изграждане и затвърждаване на навици за здравословен начин на живот, здравословно хранене и физическа активност и спорт.