Семейният живот намалява риска от болестта на Алцхаймер
Семейният живот намалява риска от болестта на Алцхаймер / ThinkStock/Getty Images
Бракът и здравата връзка намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер с до 60 процента, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на британски специалисти.

За разлика от семейните и щастливо обвързани индивиди, опасността от прогресивното невродегенеративно заболяване е с между 35 и 44 процента по-голяма за необвързаните.

Диетата на викингите е най-полезна за мозъка

Според експертите, сред причините, обясняващи тази зависимост, са по-здравословният начин на живот на двойките в сравнение с този на необвързаните, както и ползите от всекидневното социално взаимодействие.

Седем неверни, но много популярни мита за деменцията

За целите на изследването специалисти от университета на Лафбъро са анализирали данни за близо 6700 души на възраст между 52 и 90 години, наблюдавани в продължение на шест години. 220 от тях са развили деменция. Изследователите са открили, че близката връзка между партньорите независимо от други фактори понижава риска от болест на Алцхаймер.

Доц. Иван Димитров: Четенето намалява риска от Алцхаймер

Специалистите не са установили връзка между социалната изолация и опасността от заболяването, но са открили, че чувството за самота се явява сериозен рисков фактор.

"Човекът е социално животно. Поддържането на близки взаимоотношения, например брачни, е важно за активността и здравето на мозъка. Учените са на мнение, че активният и здрав мозък е от ключово значение за предпазване от деменция", казва д-р Дъг Браун от организацията Alzheimer's Society. 

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook
БТА