Кафето намалява риска от болестта на Алцхаймер
Кафето намалява риска от болестта на Алцхаймер / Thinkstock/Getty Images

Три до пет чаши кафе дневно значително намаляват риска от болестта на Алцхаймер, съобщи в. "Дейли експрес", позовавайки се на холандски учени.

Резултатите от изследването показват, че храненето е важно за запазване на когнитивните функции, особено през предклиничната фаза на болестта на Алцхаймер, преди характерните за деменцията симптоми да се изявят.

Защитният ефект се дължи на полифенолите и кофеина, на които кафето е богато.

Умерената консумация на кафе е свързана с по-малък риск от деменция за четиригодишния период на изследването - до 20 процента. Ефектът обаче намалява при по-дълъг период. Учените от медицинския център "Еразъм" в Ротердам установиха, че кофеинът намалява образуването на амилоидни плаки и неврофибрилни възли, особено в хипокампуса и мозъчната кора, които участват в паметта.

Болестта на Алцхаймер засяга всеки 20-и човек на възраст над 65 години. Това са 26 милиона души в света. Заради застаряването на населението в Европа невродегенеративните заболявания като Алцхаймер са все по-разпространени.

Източник: БТА