/ БГНЕС
Почти 100% от плажовете са абсолютно недостъпни за хората с увреждания, които се придвижват със затруднение и в колички, твърди Грета Аспарухова от Бургас, позовавайки се на собствения си дългогодишен опит.

Кабинетът отпусна 15,7 млн. лв. за асистенти на хора с увреждания

Тя твърди, че поставените на някои ивици скари водят просто до пясъчната ивица и там достъпът приключва. Грета е написала гневно писмо до премиера Бойко Борисов и министъра на туризма Николина Ангелкова, в което настоява проблемът да бъде решен в кратък срок. Според нея за поредна година хората, ползващи инвалидни колички и тези с двигателни затруднения са изхвърлени от плана за достъпност до българските плажове по Черно море.

Майки на деца с увреждания: Умираме бавно и мъчително, искаме живот за децата ни

"Отдавна се поставя въпросът защо, когато се сключват концесионните договори, в тях не се включва клауза за достъпност на хора с увреждания и ако тя не бъде изпълнена, да следват санкции, включително и прекратяване на концесията", пише в писмото си Грета.

По нейни думи почти 100% от концесионерите нямат и идея какво значи достъпност. "Освен от личните ми опити да ида на плаж, това мое убеждение се потвърди и от разбиранията за достъпност на концесионер, който твърдеше, че плажът му е достъпен. Истината е следната: поставените дървени скари са като стъпала, които няма как да преодолея сама с количката си. Ако евентуално успея да стигна до плажната ивица, естествено с помощ от „публиката или от приятел“, там ме очаква рампа, която води точно до... пясъка без чадър или шезлонг", обяснява бургазлийката.

Заради неуредици жена в инвалидна количка иска, но не може да стане самостоятелна

Според нея има няколко плажа, които са достъпни за хората с двигателни затруднения, но те могат да се ползват срещу 20-30-40 лв на ден, според местоположението. "Тези плажове са направени основно за чужди граждани или за българи с високи доходи, а достъпът до тях е много труден и се изискват идентификации, че си гост в съответния хотел (което е в нарушение на конституцията – плажовете са изключителна държавна собственост...). Поправете ме, ако греша, но за хората с увреждания няма нито един достъпен плаж, нито една достъпна тоалетна на територията на плажовете", казва още жената.

Обсъждат вариантите за нов модел на подпомагане на пълнолетните хора с увреждания

Тя споделя, че дискриминацията спрямо хората с увреждания с всяка година става все по-голяма и все по-брутална. "Държавата ни е зачеркнала като хора, като личности и като съществуване! На нас, индиректно, но абсолютно, ни е забранено да ходим на плаж или почивка, понеже 99% от хотелите не са достъпни, и тук говорим за хотели с 3 звезди и нагоре. Да ние не сме най-платежоспособните, но това не е по наша вина, а защото в държавата няма ясно установени и работещи правила, които да забраняват дискриминацията на хора с увреждания при кандидатстване и придобиване на работа", пише още в писмото си Грета Аспарухова.
 
По нейни думи хората с увреждания са изцяло изолирани от обществото и за тях се говори два-три пъти в годината по време на протести и по празниците. "През останалото време ние сме невидими и „невалидни“ - по институциите все още ни наричат „инвалиди“, категорична е тя.

Реформа в ТЕЛК: Ще отпаднат някои инвалидни пенсии? (ВИДЕО)
 
"Крайно време е българската държава да помисли и за нас – хората с увреждания и да започне отнякъде да показва грижата си и за нас като нейни пълноправни граждани. Дори да е с нещо дребно – като концесиите на плажовете", казва в заключение бургазлийката.