/ Dariknews.bg, архив
Жена в инвалидна количка, с висше образование и работа, не може да напусне дома за хора с увреждания в Стара Загора, защото комисията, която оценява социалните й потребности, препоръчва оставането й в институция, а общината вече пета година не откликва на молбата й за общинско жилище. Историята на Люси беше разказана пред депутатите от парламентарната комисия за взаимодействие с гражданите като илюстрация на начина, по който работят политиките към хората с увреждания в момента. Комисията в Стара Загора е направила социалната оценка, без да се среща с Люси, разказа още тя. От своя страна социалният министър Бисер Петков обяви нови срокове за реформата в ТЕЛК - до края на годината ще бъде изработена концепция, а самата реформа ще заработи до 1 или 2 години.
 
Люси работи в библиотеката в Стара Загора и живее в дома за хора с увреждания. От няколко години се опитва да стане самостоятелна, като излезе под наем, в общинско жилище, но общината дава предимство по подоходен критерий. Междувременно петчленна комисия, в която участват социален работник и лекар, оценява социалните потребности на Люси, без да са я виждали. И констатира:
 
"Нямам собствено жилище, нямам семейство, близки. Идват да се грижат за мен. Имам нужда от подкрепа".
 
Социалният министър Бисер Петков увери, че ще се направят промени в начина на работа на тези комисии. По отношение на цялостната реформа в освидетелстването на хората с увреждания Петков се ангажира, че до края на годината ще има готова концепция:
 
"В по-дългосрочен план, година-две, би трябвало да се приемат законови промени, които да подпомогнат решаването на тези въпроси", каза той.
 
Реформата ще стъпи върху нова методика за социалната оценка на потребностите на хората с увреждания и промяна в статута на комисиите, които я правят.