Открива се изложбата на легендарния фотограф Лорънс Шилър
Открива се изложбата на легендарния фотограф Лорънс Шилър / cнимка: Sofia Photo Agency

В Националната галерия за чуждестранно изкуство посланикът на САЩ в България Джон Байърли ще открие фотографската изложба "Мерилин Монро и Америка през 60-те" на легендарния фотограф Лорънс Шилър.

Фотографът сподели, че е започнал да снима на 20 години и да праща фотографии по всички големи списания в родината си и по света. Самият Шилър казва, че облепял тоалетната си с писмата, с които отказват да публикуват снмките му. После вече пристигали писма с покани и съгласия.

Преди да публикува в САЩ, той публикува в списания от ранга на френския Пари мач, лондонския Сънди Таймс, германския Щерн. Шилър показа снимката, която го е направила световен фотограф - тя е направена по време на предизборната борба между Ричард Никсън и Джон Кенеди през ноември 1960 г. Фотографията е от мига, в който Никсън разбира, че е загубил изборите.

След броени дни, тъй като тогава се е изпращал негатива в редакцията и там са решавали коя снимка да бъде публикувана, се появява в Пари мач и от тогава той е от най-търсените фотографи в САЩ.

Дни след тази снимка той снима Мерлин Монро, но едва две години по-късно прави известната й сесия със снимки, в които главното действие се развива в плувен басейн. "Тя скочи в басейна с бански и след минути излезе без бански и аз й казах в съблекалнята: Мерилин ти си известна и сега е моментът да направиш и мен известен. Тогава не подозирах, че само след два месеца ще снимам на нейното погребение, така и не разбираме как всъщност правим и участваме в историята," сподели легендарният фотограф.

Той разказа как единствен от фотографите и журналистите е снимал убиеца на Джон Кенеди – Ли Харви Осуалд и пушката, с която е застрелян американския президент в гръб на показващия я полицай и винаги се е стремял неговата гледна точка да е различна.

Шилър посочи, че България е първата страна, в която се показва пълната му изложба от 70 фотографии, в Ню Йорк са показвани 15, в Мюнхен – 20 и в Пекин – 25.