„Лига на умерените” откри гореща линия за алкохолици
„Лига на умерените” откри гореща линия за алкохолици / снимка: Gulliver/Getty Images

Сдружението „Лига на умерените” заедно с Българска психиатрична асоциация обяви тази седмица откриването на гореща телефонна линия, на която алкохолно зависимите и техните близки биха могли да търсят съвет и помощ.

България на практика е в зоната на здрача, що се отнася до консумацията на алкохол. В родината ни има 350 000-400 000 алкохолно зависими (бел.ред. лекарите използват научни термини, става дума за безпаметни алкохолици, виждащи светлината , единствено пречупвана през чаша, пълна с градуси). Председателят на сдружението „Лига на нормалните” д-р Мила Дукова обяви отварянето на горещата линия с номер 0888 000848 за хората, които имат проблеми с чашката или за техни роднини.

Статистиката е безмилостна - в България 30% от мъжкото население и 20% от дамите са проблемно пиещи. Неглежирането на проблема с алкохолно зависимите беше изтъкнато и от д-р Александър Канчелов, специалист по лечение на зависимости. По неговите думи у нас алкохолно зависимите са 10 пъти повече от хероиново зависимите. При алкохола поради етно-исторически фактори проблемът не се отчита - но говорим за сериозни числа в социален план.

Според световните стандарти „червената линия” вече е пресечена, ако представителите на силния пол употребяват седмично 21 стандартни питиета (внимание, става дума за концентрат от 25 милилитра, не за обичайната „Сипи една ракия”, която зависи от чашата и бутилката) и 14 при дамите.

Проблемът не се радва на внимание и от страна на медиите - клипът на „Лига на умерените” с мотото „Не изхвърляй живота си на боклука” е излъчван от 10 регионални тв станции, за централните медии такова явление не съществува.

Д-р Соня Тотева, директор на държавната психиатрична болница по наркомании и алкохолизъм, запозна участниците в кръглата маса с „добри” и „лоши” новини. В първата категория са тези, че хора се опитват с връзки да се включат в лечението на подчиненото й лечебно заведение. Втората е по-стряскаща - страната ни е участва от три години в европрограми за профилактика и лечение на алкохолизма на работното място, посочва БГНЕС.

Целта на сдружението е със своите действия и кампании не да сведе до 0% пиенето, а да мотивира любителите на питиетата да го правят контролирано и с финес, без да съсипват собствения си живот, този на близките си и да стават бреме за обществото.