Какво е имало важна роля по време на ранната еволюция на хоминидите
Какво е имало важна роля по време на ранната еволюция на хоминидите / ThinkStock/Getty Images

Нови геоложки данни подкрепят теорията, че преминаването от живот в гората към този в открити пространства е допринесло за приспособяване с ключово значение по време на ранната еволюция на човека, съобщи ЮПИ.

Генен анализ навежда на мисълта, че първите хоминиди са се отделили от шимпанзетата преди приблизително 6-7 милиона години. Учените смятат, че климатични промени през този пероид са ускорили значими изменения в растителността в Източна Африка, като гъсти гори са се превърнали в степи.

Учени откриха предшественик на "хобита" от Флорес?

Предполага се, че по-малкият брой дървета и новопоявилите се открити пространства са принудили първите хоминиди да започнат да ходят по земята и да се приспособят към нова среда. Мозъците им увеличили размерите си, за да решават проблеми.

Хоминидите се изправили на два крака, за да изминават по-големи разстояния, и създали по-сложни социални структури в резултат на по-голямо взаимодействие помежду си.

Новото изследване предоставя най-многобройните досега доказателства, че е имало климатични промени, когато са се появили първите хоминиди. То фокусира вниманието върху палеоботанически данни от Етиопия и Кения, където се смята, че е люлката на човечеството.

Новите доказателства са въз основа на проби от седименти на дъното на Червено море и в западната част на Индийския океан. Те съдържат данни за живота на древни растения, които са загинали преди милиони години.

Учените от Колумбийския университет в Ню Йорк изследвали алкани - органични химични съединения, открити в останките от растения. Химичният им подпис може да бъде сравнен с този на различни видове растения. Пробите от седименти, които датират отпреди повече от 10 милиона години, са с по-висока концентрация на алкани, свързани с видове фотосинтеза на дървесни растения, докато по-"младите" проби са с по-големи количества алкани, свързани с тревисти растения.

Четири вида предшественици на човека са живели преди три милиона години

"Цялата еволюция на човечеството може да се отъждестви с живот и работа в и край открити зелени площи", отбелязаха авторите на изследването.

Ливадите първоначално са били разпокъсани, а и други фактори, свързани с околната среда, са изиграли ролята си по време на ранната еволюция на хоминидите. Откритите пространства обаче дълго са оказвали влияние върху конкуренцията и взаимодействието между най-ранните представители на Хомо сапиенс.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Източник: БТА