Момчил Неков
Момчил Неков / БГНЕС
Нужно е в България да се регламентира доброволчеството. Това е заявил евродепутатът от БСП Момчил Неков при откриване на конференцията "Възможности и предизвикателства пред доброволческата дейност в европейски и национален план".

30 чувала с отпадъци събраха доброволци в инициатива на ТД "Трапезица 1902" (СНИМКИ)
 
По думите на Неков само в България и Словения няма законова регламентация на доброволчеството. Срамно е, по време на българското европредседателство да разглеждаме регламенти и документи за Европейския корпус за солидарност, а да нямаме закон за доброволчеството, смята той.
 
Според Неков от доброволческия труд има и икономически ползи - чрез него се създава около 3 процента от БВП на ЕС, а всяко евро, инвестирано в развитие на доброволчеството, връща 5 евро в националните бюджети. "През последните години по статистически данни се забелязва тенденция на намаляване броя на активните доброволци в Европейския съюз като цяло, за това ЕП и ЕК предприеха инициативи да направим видим и привлекателен доброволческия труд", отбелязал още Неков.

Засадиха нови 60 фиданки в парк „Юкя” в Търговище

Омбудсманът Мая Манолова
БГНЕС


В рамките на дискусията омбудсманът на България Мая Манолова е заявила, че в парламента има законопроект, който обаче "стои на трупчета". Според нея българските институции са длъжници на доброволците у нас. По думите й България е страната с най-слабо застъпено доброволчество. Манолова е представила статистика, според която 40 процента от българите нямат време за доброволчество, а 26 процента не знаят къде и как да се включат в доброволчески дейности.

"Законопроектът, внесен в парламента, се работи отдавна, но липсата на закон пречи на реалната работа на доброволческите организации у нас", е отбелязал Антон Кутев, депутат от БСП и председател на Комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите в НС.

Със занимание за следите на животните започна Седмицата на гората
 
"ЕС поставя силен акцент върху доброволчеството и принципите на солидарност",е заявила Ленка Здрахалова, главен експерт отдел "Еразъм+" и младежки политики в Европейската комисия. Тя е представила Европейският корпус за солидарност и възможностите, които предоставя. Здрахалова каза, че 112 българи вече са се включили в реални доброволчески проекти в България и на територията на ЕС.
 
Психологът Антоанета Христова от БАН е отбелязала, че доброволчеството е израз на мотивация и свободна воля, но тенденциите са към намаляване на тази дейност. Тя е призовала за по-многопланово мислене и включване на възрастните хора в доброволчески каузи.

Всички участници в дискусията са приветствали идеята за регламентиране на доброволчеството у нас.
БТА