Неандерталците са били умели ловци, използващи дървени копия, за да поразят плячката си от близко разстояние
Неандерталците са били умели ловци, използващи дървени копия, за да поразят плячката си от близко разстояние / ThinkStock/Getty Images
Неандерталците са можели да палят огън, като са удряли един в друг два камъка, твърдят учени, анализирали сечива от френски обекти на 50 000 години, съобщи АФП.

Колко добри ловци са били неандерталците?

Френски учени и специалисти от университета в Лайден са изследвали кремъци, използвани от нандерталците, за да палят огън. Те са подострени и от двете страни и според учените по тях има следи като от удар с богат на желязо материал, например пирит или маркасит.

Нови разкрития и хипотези за неандерталците

Ако кремък се удря в пирит, се получават много бързо големи искри. Попаднали върху суха трева или листа, те лесно ги запалват.

Неандерталците са говорили като съвременните хора

Тези следи по кремъците са известни отдавна на френските археолози и палеонтолози. От какво са се получили обаче, беше определено чак сега.

Какво са яли неандерталците

Следите от удар са под форма на буквата С
. Те дават възможност да бъде определен ъгълът и посоката на удара на кремъка върху пирита. Учените са открили също под микроскоп ивици и специфично полиране.

Свързано ли е храненето на неандерталците с изчезването им

И досега беше известно, че неандерталците са използвали огън, но се смяташе, че той е бил от естествени "източници" като например мълнии и са го поддържали.
БТА