/ iStock/Getty Images
Първо се появи бавно хранене, след това бавна журналистика, а сега дойде ред и на бавно изкуство, пише Би Би Си. То е в рамките на днешния Ден на бавното изкуство - ежегодна глобална инициатива, в която участват около 200 институции, като "Тейт Модърн" в Лондон и музея "Ашмолиън" в Оксфорд.
 
"Много хора не знаят как да разглеждат изкуството и да го обичат, и нямат връзка с него - обясни Фил Тери, учредител на Деня на бавното изкуство. - Посетителите в галериите често гледат произведенията на айпад или мобилен телефон. Бавното изкуство е антидот на това. Като забавяме, можем да видим изкуството по нов начин, който по-скоро дава енергия, а не деморализира. Това направо ще ви отнесе".

Предполагаема картина на Микеланджело изчезна от църква в Белгия
 

Макар и галериите да отчитат рекорден брой посетители, те обикновено отделят на произведение от 15 до 30 секунди. Това е по-малко, отколкото посвещаваме на страница в интернет, каза изкуствоведката Сузан Мур. Тя е убедена, че за хората в съвременния свят е трудно да се съсредоточат и често "търчат наоколо", гледат стотици произведения, но в същност не виждат нито едно.
 
"Съществува този неофициален музеен етикет, при който всички стоят почтително в полукръг на около 2 м от картината и никой не я гледа както трябва - каза тя. - Мисля, че е необходимо време и пространство, за да може човек да види една или две картини и наистина да ги гледа, да се изолира от шума".

Колко струват едни от най-скъпите картини в света? (ВИДЕО)

жена галерия картина
iStock/Getty Images

Що се отнася до това колко дълго трябва да се съзерцава едно произведение на изкуството, според Фил Тери пет минути "могат да са трансформиращо преживяване". Въпросът не е толкова във времето, а в условията, които предлагат галериите, убеден е Йохан Айдема, написал "Как да посещаваме музей на изкуствата". Той казва, че галериите трябва да се постараят да предлагат повече удобни места за сядане и дори да изнесат произведения навън или да ги поставят като на сцена.
 
В несигурни времена изкуството на открито може да успокои и да бъде полезно, каза Клеър Лили от парка на скулптурите в Йоркшир, където произведения на Анди Голсуърти и Ай Вейвей са изложени сред природата, за да могат хората да обмислят видяното, преди да стигнат до следващата скулптура.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА