Изкуството е сред малкото произведени от човек продукти, чиято цена с времето се вдига и стойността расте. Ето колко струват едни от най-скъпите картини в света:

„Мона Лиза“

Много хора вероятно биха се съгласили, че „Мона Лиза“, нарисувана от майстора на Ренесанса Леонардо да Винчи, е безценна. Поставянето на цена на шедьовър е почти невъзможно, но през 1962 г. „Мона Лиза“ е била оценена на 100 млн. долара, най-високата по това време. В наши дни това е около 700 млн. долара, което я прави най-скъпата картина.

Мона Лиза
Guliver/Getty Images

„Кога ще се ожениш“

През втората половина на XIX френският художник Пол Гоген се мести да живее в Таити. Вдъхновен от острова и жените, Гоген рисува най-голямата си творба „Кога ще се ожениш“. През 2015 картината, изобразяваща две таитянки, е продадена на търг за 300 млн. долара, което я превръща в най-скъпата творба, която някога е била продавана.

„Картоиграчи“

Пол Сезан е живописецът, който осъществява връзката между импресионизма и кубизма. В края ХIХ век той рисува поредицата от пет картини, посветена на играта на карти, озаглавена под общото име „Картоиграчи”. За петте картини са позирали обикновени хора, като фермери, работници и селяни. Най-известната е последната картина от поредицата. През 2011 тя е била продадена за 269 млн.долара По това време това е била най-скъпо продаваната картина.

В семеен замък във Франция откриха шедьоври, собствениците не подозирали

„Алжирски жени“

В продължение на 2 години (1954-1955) Пабло рисува 15 картини от серията „Алжирски жени“, маркирани по азбучен ред от А до О. Последната, 15-та версия на Пикасо, е една от най-скъпите негови картини . През 2015-а тя е била продадена на търг за малко над 176 млн.долара. Творбата се смята се за един от най-големите шедьоври на Пикасо.

Пикасо
Guliver/Getty Images

„Полегнала гола жена“

Една от най-скъпите картини някога е рисувана от италианския художник Амедео Модилиани през 1917-1918. Представлява гола жена, лежаща на фона на тъмночервен фон и е една от най-известните картини на Модилиани. Продава се на 9 ноември 2015 г. за 170,4 милиона долара, надхвърляйки прогнозата от 100 милиона долара. Гордият собственик на тази картина е милиардерът Луи Йикян, бивш шофьор на такси, който е основал два частни музея в Шанхай.

Изследователи откриха страница от вестник под картина на Пикасо (СНИМКИ)

„Сън“

Пабло Пикасо е най-купуваният, най-скъпият, но и най-краденият автор в света. Картината „Сън“ изобразява Мария-Тереза Уолтърс, описвана от биографите като любовница, модел и муза на художника. Твърди се, че в продължение на дълги години той е издържал финансово нея и дъщеря ѝ. Картината е продадена за 155 млн.долара.

И още:

Откриха крадена картина на Пикасо в Турция

Откриха неизвестен скицник на Ван Гог

Изложиха картина на Пикасо пред... 25 000-те й собственици (СНИМКИ/ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук