/ Guliver/Getty Images
25 000 потребители на интернет, които заедно станаха собственици на картина от Пикасо чрез швейцарски сайт за онлайн продажби, днес за пръв път могат да й се полюбуват в Женева, предаде АФП.
 

През декември м.г. сайтът Qoqa, лансиран през 2005 г. с лозунга "Извършваме какво ли не, но го правим за теб", предложил на желаещите да се сдобият с картината "Бюст на мускетар", нарисувана от Пикасо през 1968 г., като заплатят 2 млн. швейцарски франка (1,7 млн. евро).
 
Продават автопортрет на Пикасо на търг в Ню Йорк

За три дни 25 000 души купили пуснатите в продажба 40 000 "дяла", всеки от които на стойност 50 швейцарски франка (42 евро), и станали официално щастливите собственици на картината с размери 58 см на 28,5 см.
 
 
Откриха крадена картина на Пикасо в Турция

"Когато ни хрумна тази идея, ни казаха "Забравете, това е невъзможно", заяви 37-годишният изпълнителен директор на едноименната швейцарска фирма Паскал Майер. "Когато споменахме за Пикасо, ни отвърнаха "Това е още по-невъзможно". Дадохме си сметка, че предизвикателството е привлекателно, и си казахме, че ще е добре да опитаме да демократизираме този сектор, който изглежда недостъпен за обикновените хора", допълва той.
 

Продадоха последния дом на Пикасо за десетки милиони евро (СНИМКИ)

Фирмата ползвала услугите на специалисти, за да се удостовери автентичността на творбата. Майер обаче не пожела да разкрие каква сума ръководената от него фирма е платила на европейски колекционер за покупката на картината.
 
БТА