/ Guliver/Getty Images
Картина, за която се предполага, че е на знаменития испански художник Пабло Пикасо, е била намерена в турския град Ерзурум, съобщава Artprice.

Екипи на разузнаването на турската жандармерия са получили сведения, че картина на Пикасо ще бъде превозена от Ван до Ерзурум с намерение да бъде продадена. При последвалите действия на служителите на реда е конфискувано платно, датирано от 1939 г., което носи подписа на Пикасо. По време на полицейската акция са били иззети и три папируса с египетски йероглифи.

Открадната картина на Пикасо отново пред публика след 14 години

Предполага се, че картината е била открадната от Иракския държавен музей. Първоначалният оглед на специалистите сочи, че произведението носи всички характерни особености на стила на Пикасо от този период. Неговият подпис също е автентичен. Полицията е установила, че трафикантите са имали намерение да продадат картината за 5 млн. долара. По случая са задържани трима души.

Миналата година турската полиция откри друга картина на Пабло Пикасо - "Жена, решеща косата си". Тя бе открадната от колекционер в Ню Йорк.

Руски милиардер връща на дъщерята на Пикасо откраднати картини

Тогава полицаи под прикритие се свързаха с притежателите на картината, представяйки се за потенциални купувачи. Те се срещнали два пъти - веднъж в хотел, а след това на яхта на пристанището в Истанбул. Продавачите поискали първо 8 млн. долара, но после свалили цената на 7 млн. долара. При третата среща, уговорена в кафене, двамата престъпници бяха арестувани.
БГНЕС