Всички сме изпитвали това много пъти – събуждане в три през нощта без никаква причина. Докато някои хора нямат проблеми със съня след събуждане, други могат да прекарат остатъка от нощта будни.

Ужасяващото осъзнаване, че ще трябва да станете след няколко часа, прави ситуацията много по-лоша.

И така, защо се събуждате през нощта и как можете да заспите отново?

Експертите твърдят, че докато спим преминаваме през няколко 90-минутни цикъла. Тези цикли съдържат различни етапи на съня. Във втората част влизате в по-лек сън.

„Много по-вероятно е да се събудите от най-малкия стимул, като минаваща кола отвън или леко движение на партньора ви“, казва експертът по съня д-р Нийл Стенли, бивш президент на Британското дружество за изследване на съня. „На сутринта едва ли ще си спомняте, че сте се събудили през нощта. Но за малцината нещастници не е толкова лесно просто да се обърнат и да заспят отново."

Грег Мъри, професор и директор на Центъра за психично здраве към Технологичния университет Суинбърн, обясни, че събуждането през нощта обикновено е около 3 и 4 ч. сутринта.

„Докато тялото се подготвя за сутринта, телесната температура и хормоните на събуждането започват да се повишават, а желанието за сън намалява“, обяснява той. „Добавете малко стрес към всичко това и има голям шанс събуждането да се превърне в напълно осъзнато състояние.“
Според него е по-вероятно да се събудим и да заспим в ранните часове, най-вече защото е тъмно и никой и нищо не ни безпокои.

Ето няколко съвета от експерти по съня, които да ви помогнат да заспите отново веднага след като се събудите:

-избягвайте да ходите до тоалетната
- спрете да проверявате колко е часът
- не пийте алкохол преди лягане
- охладете достатъчно стаята, в която спите
- успокойте ума си.
БГНЕС