/ / iStock/Getty Images
Учени от Орегонския университет заключиха, че кхмерската цивилизация, която е просъществула от 9 до 15 в., не е била унищожена от кралство Аютия, както се смяташе по-рано, съобщи Сайънс алърт. Авторите на изследването предполагат, че кхмерската империя е преживяла период на упадък, а жителите й са се приспособили към нови условия.

ThinkStock/Getty Images

Археолозите са извършили разкопки в пределите на огромния храмов комплекс Ангкор Ват в Камбоджа, който бил построен по време на разцвета на кхмерската империя. Те изследвани погребални могили около храмовия комплекс. Специалистите се натъкнали на останки от овъглена храна, керамични фрагменти и други артефакти. По мнението им, хората, които живеели в района на Ангкор Ват, работели в храмовия комплекс.

Храмовият комплекс Ангкор Ват бил по-голям, отколкото се смяташе

Резултатите от радиовъглеродното датиране показали, че територията около храмовия комплекс Ангкор Ват е била заселена през 9 в., т.е. преди изграждането му. През 12 в. било построено това култово съоръжение, а след това то било обградено от могили и езера. Но впоследствие следите от човешка дейност изчезнали до началото на 15 в. Храмът обаче не бил изоставен.

Районът около него отново бил заселен през период, за който се смята, че Ангкор Ват бил разграбен от съществувалото на днешната територия на Тайланд кралство Аютия, а хора живеели там до 17 или 18 в.
БТА