Храмовият комплекс Ангкор Ват бил по-голям, отколкото се смяташе
Храмовият комплекс Ангкор Ват бил по-голям, отколкото се смяташе / снимка: Guliver/Getty Images

Археолози от университета в Сидни, Австралия, прибегнаха до комбиниране на технология за наблюдение от въздуха със стари методи за изследване на земните недра, за да открият следи, свързани с построяването на прочутия храмов комплекс Ангкор Ват, съобщи ЮПИ.

Резултатите от изследването им навеждат на мисълта, че храмовият комплекс, който се намира на днешната територия на Камбоджа и първо е бил индуистки, преди да стане будистки, е имал по-големи размери, отколкото се смяташе досега.

Учените използвали технологията LiDAR за лазерно сканиране от въздуха и проникващ в земята радар, за да картографират неоткрити досега структури в пределите на комплекса. Наблюденията от въздуха били последвани от изкопни работи.

Учените си дали сметка, че комплексът имал много повече съставни части по време на разцвета си и от юг храмът бил опасан от единствена по рода си впечатляваща структура.

"Размерите й надхвърляли 1500 м на 600 м", заяви Роланд Флечър от университета. "Това е най-изумителното откритие, свързано с Ангкор Ват досега. Предназначението й е неясно. Не е известно да е съществувала друга подобна структура в комплекса", посочи той.

Учените намерили също следи от укрепления, построени и разрушени при първоначалните строителни работи за изграждането на главния храм. Укрепленията вероятно временно са имали роля на светилище.

Археолози и историци отдавна предполагат, че Ангкор Ват е бил съставен единствено от религиозни структури. Най-новите наблюдения обаче разкриват наличието на пътища, езера и могили.

"Това поставя под съмнение традиционното виждане за социалната йерархия в едновремешното общество в Ангкор Ват и показва, че районът около храма, ограден от могили и стени, вероятно не е бил запазена територия единствено за богаташите и свещеническия елит", допълни Флечър.

Резултатите от изследването са публикувани в Antiquity.

Източник: БТА