Листните зеленчуци предоставят повече хранителни вещества от всяка друга храна. Спанакът съдържа мазнини и въглехидрати, нишесте, витамини А, Е, С, Н, К, РР, витамини от групата В, бета каротин. Освен това в спанакът има много калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, желязо, цинк, мед и селен. Витамините А и С в зеленчука се запазват при термична обработка. Вижте в канала "Баба знае" във vbox7:

Установено е, че 80 г пресен и 200 г сготвен спанак покриват половината от дневната нужда от витамин С. Ниската калоричност на спанака го превръща в изключително подходяща диетична храна.

спанак
iStock/Getty Images

Той обаче бързо изгубва ценните си свойства.

Той е лечител сред зеленчуците и суперхрана

Спанакът засища и снабдява организма с хранителни вещества, чисти го от шлаки и токсини. Само морковите съдържат повече каротин от спанака, а благодарение на високото съдържание на желязо в него хемоглобинът се активизира и снабдява по-добре клетките с кислород.

спанак
iStock/Getty Images

Много полезен за бременни жени и малки деца, тъй като съдържа почти всички необходими витамини и много минерали. Усвоява се прекрасно, защото има вещества, които стимулират действието на слюнчените жлези.

Яжте спанак, броколи и зеле за по-висок интелект (ВИДЕО)

Спанакът предпазва от повреждане лигавиците, нормализира въглехидратната обмяна, участва в изработката на важни за организма хормони и помага за отслабване. Хората, които са под стрес, възстановяват спокойствието и работоспособността си с помощта на спанак. Ниската калоричност на спанака го превръща в изключително подходяща диетична храна.

И още:

Супер храни за сияйна и перфектна кожа

Суровият спанак може да бъде вреден

4 зеленчука, които са по-здравословни сготвени, отколкото сурови

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук