Спанакът не е единствената храна, съдържаща оксалова киселина. Тя се среща и в други зелени зеленчуци, както и в бадемите, кашуто, елдата, чая, кафето и шоколада.
Спанакът не е единствената храна, съдържаща оксалова киселина. Тя се среща и в други зелени зеленчуци, както и в бадемите, кашуто, елдата, чая, кафето и шоколада. / Thinkstock/Getty Images
Ако искате да се предпазите от камъни в бъбреците, избягвайте консумацията на суров спанак, предупреждават експерти, цитирани от в. "Дейли експрес". Камъни могат да се образуват в единия или в двата бъбрека, като най-често с този проблем се сблъскват хора на възраст между 30 и 60 години.

Образуването на камъни в бъбреците обикновено се дължи на отлагането на специфични химикали. Сред тях е оксаловата киселина, която се среща в спанака - популярен продукт сред индивидите, придържащи се към здравословно хранене.

Днес е полезно, утре – вредно: 9 мита за здравословното хранене

Суровият спанак съдържа оксалова киселина, която притежава способността да се свързва с минерали в червата и да образува оксалати - неразтворими соли. Въпросните съединения се срещат в бъбречните камъни.

Някои хора са генетично по-предразположени от други към образуване на камъни в бъбреците и трябва да подхождат внимателно към консумацията на продукти с високо съдържание на оксалова киселина, обяснява експертката по хранене Сандра Грийнбанк.

Две зелени оръжия срещу връщането на килограми след диета

Оксаловата киселина освен това възпрепятства усвояването полезните желязо, калий, витамин А и калций, на които е богат спанакът.

Любимият зеленчук на Попай Моряка не е единствената храна, съдържаща оксалова киселина. Тя се среща и в други зелени зеленчуци, както и в бадемите, кашуто, елдата, чая, кафето и шоколада.

Седем уж истини за здравето ни

Ако все пак държите на суровия спанак в салата си, използвайте съдържащите по-малки количества оксалова киселина листа от младо растение или т.нар. бейби спанак, препоръчва Сандра Грийнбанк.

Добрата новина е, че оксаловата киселина се разрушава под въздействието на топлина, например при приготвянето на спанака на пара за около четири минути.

Истини и митове за здравословното хранене

Грийнбанк изтъква и друга причина хората да залагат на термично обработен спанак - в сурово състояние зеленчукът може да причини заразяване с болестотворни бактерии като Листерия, Салмонела или Ешерихия коли.
БТА