Редовната консумация на зеленолистни зеленчуци помага да се запази интелигентността за дълъг период от време, сочи изследване.

Хората, които ядат зеле, спанак или друг зеленолистен зеленчук всеки ден, ще забавят остаряването на мозъка си средно с около 11 години.

брюкселско зеле
ThinkStock/Getty Images

Според изследването богатите на желязо зеленчуци са много полезни не само за поддържането на мозъка, но и хапването им ще ни предпази от деменция и ще имаме по-добри когнитивни умения.

Диетата на викингите е най-полезна за мозъка

Това е така, защото зеленолистните зеленчуци съдържат лутеин, растителен пигмент, който предпазва мозъка от остаряване. Хората с повече лутеин са се справяли по-добре на тестовете за интелигентност, са установили учените от екипа, провел изследването.

броколи
ThinkStock/Getty Images

За целите на изследването са били проследени 122 души на възраст между 65 и 75 годишна възраст, на които са били давани тестове за обща интелигентност, и едновременно с това е бил провеждан мониторинг на техния лутеинов статус.

зеленчуци
ThinkStock/Getty Images

Според д-р Марта Замрозиевич, водещата авторка на изследването, лутеинът се натрупва в сивото вещество на мозъка, особено в онези области, които отговарят за запазването на когнитивната функция при остаряването на човек.

И още:

Осем златни правила за добро здраве на мозъка

Вижте храните, които предпазват от деменция

Спанакът подмладява мозъка

Три от най-ценните храни за мозъка (ВИДЕО)

Яжте и не боледувайте: 10 супер храни, които ще засилят имунитета ви

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук