/ Thinkstock/Getty Images
Знаете ли кой зеленчук можем спокойно да наречем суперхрана? Той е зелен и много вкусен. Ако не сте се досетили коя е тази храна, бързаме да ви кажем, че става въпрос за любимата храна не само на Попай – спанак.
 
Родината на спанака е Персия, като съществуват данни за неговото култивиране, датиращи от III-IV век. По-късно е пренесен в Китай. В Европа спанакът попада през средните векове, като първоначално арабите го пренасят в Испания, където дълго време той се радва на голяма популярност сред испанските монаси. Едва през XX век спанакът започва да се култивира в Европа заради богатото си съдържание на витамин С и желязо.

Спанакът е богат на желязо, фолиева киселина и витамин С
ThinkStock/Getty Images

Той е богат на белтъчини, въглехидрати, витамините А, В1, В2, В6, РР, С и в по-малко количество витамин К. Има високо съдържание на фолиева киселина, която е особено важна за плода и майката, както и минерални вещества натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед.

Много е полезен за кожата и косата, поддържа способността на мозъка, подсилва сърцето, пази очите, укрепва имунната система.
 
Става за готвене и е превъзходен за салата.
 
Спанакът намира приложение в диетичното хранене, тъй като съдържа почти всички известни витамини и е богат на минерални соли, особено на съединенията на желязото.

спанак
Thinkstock/Getty Images

Затова се използва като диетичен продукт при заболявания на нервната система, изтощение, анемия, хипертонична болест, захарен диабет, гастрит, ентероколит. Има леко тонизиращо, диуретично и противовъзпалително действие.
 
Затова ако се чудите какво да хапнете днес, ви предлагаме вкусна спаначена супа или просто салата със спанак, козе сирене и кедрови ядки, дресинга оставяме на вас!

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук