Продуктите, съдържащи и мазнини, и въглехидрати, поощряват тялото да яде повече
Продуктите, съдържащи и мазнини, и въглехидрати, поощряват тялото да яде повече / ThinkStock/Getty Images
Употребата на продукти, съдържащи едновременно и мазнини, и въглехидрати, извежда мозъка от обичайното му състояние и го принуждава да "поощрява" тялото да яде повече, отколкото ако храната се състои само от мазнини или само от въглехидрати, съобщи сайтът Нюз.ру.

Вижте кои храни засищат глада най-бързо
 
Откритието е на учени от Йейлския университет. Сканирайки работата на мозъка в реално време, те определиха защо много хора страдат от затлъстяване и продължават да ядат дори когато вече не изпитват глад.

Продуктите, съдържащи и мазнини, и въглехидрати, "поощряват" тялото да яде повече
Продуктите, съдържащи и мазнини, и въглехидрати, ThinkStock/Getty Images

В експеримента са взели участие 206 доброволци, които е трябвало да изберат любимите си хранителни продукти от 39 възможни. Всички участници са били изследвани с ядрено-магнитен резонанс.

Днес е полезно, утре – вредно: 9 мита за здравословното хранене
 
Резултатите са показали, че продуктите с мазнини и с въглехидрати оказват по-силно въздействие върху мозъка даже ако даденият човек харесва подобно "смесено" ястие по-малко от други.

пица
ThinkStock/Getty Images

"Предпочитанията нямат никакво значение. Просто пред едни ястия е по-трудно да се устои, отколкото пред други", каза Дана Смол от Йейлския университет.

Съставка в шоколада и бисквитите е най-вредният подсладител
 
По думите на учените въздействието, което мозъкът оказва на тялото при употреба на храни, съдържащи едновременно и мазнини, и въглехидрати, не трябва да се нарича удоволствие. Това е по-скоро подсъзнателен сигнал.
 
Мозъчните зони, които отговарят за лакомията, пък са стриатумът и таламусът.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА