/ iStock/Getty Images
Около една трета от пациентите, прекарали в тежка форма коронавирусната инфекция, впоследствие страдат от посттравматично стресово разстройство, предаде ТАСС.

Агенцията цитира думите на Инга Корлоткова от Катедрата по медицинска психология към Санкт Петербургския държавен университет.

"Изследванията показаха, че при 30 процента от лицата, които са се оказали в интензивна терапия заради Ковид-19, впоследствие са наблюдавани симптоми на посттравматично стресово разстройство.

При това състояние е възможна проявата на клинични симптоми като немотивирана бдителност, взривни реакции, агресивност, нарушения на паметта и на концентрацията. Пациентите могат да проявят също обща тревожност , безсъние и суицидни мисли", изтъкна Инга Корлоткова.

Тя добави, че са възможни и депресивни прояви като потиснато настроение, умора, влошено внимание. По нейните думи при появата на тези симптоми трябва да се потърси помощ от специалисти.

За преодоляване на стреса на засегнатите хора могат да помогнат някои прости препоръки. Сред тях е организиране на собствено лично пространство, спазването на дневен режим, ограничаване на вредните навици и поддържане на активно положително общуване. 
БТА