През 1965 г. телевизионната мрежа CBS обявява премиерата на първия научнофантастичен сериал, излъчван в праймтайма.

Развиващ се в далечното бъдеще на 1997 г., "Изгубени в космоса" разказва историята на семейство космически колонисти, които са изоставени на непозната планета. Той подчертава нарастващото убеждение на американците, че бъдещето на човечеството не е тук, на Земята, а в необятните простори на галактиката.

Тази тенденция продължила, когато през следващата година излязла премиерата на NBC "Стар Трек", епичната сага за футуристичен звезден кораб, чийто екипаж е натоварен да изследва галактиката, търсейки нов живот и нови цивилизации. Те отиват там, където никога преди не е стъпвал човешки крак.
 
Интересното е, че и двата сериала се появят в американските домове години преди човечеството да стъпи на Луната. Удивителното е, че преди 40-50 години хората са виждали бъдещето. А днес живеем в същото това бъдеще. Не изцяло, но в много отношения.

Къде ще сме след още 50 години?

Голяма част от уфолозите смятат, че научната фантастика е част от разкриването на истината и по този начин подготвят човечеството за факта, че не сме сами във Вселената и вече сме осъществили контакт с чужд разум.

космос
ThinkStock/Getty Images

С течение на времето научната фантастика се превърна в научен факт.

Много от сегашните изобретения са били предсказани от творческите умове на писатели като Жул Верн, Хърбърт Уелс, Артър Кларк, Айзък Азимов и Рей Бредбъри. Научнофантастичната литература ражда страхотни иновации. Тези идеи са възникнали в човешкия ум и са станали реалност. Но дали много от днешните научни чудеса са просто продукт на изобретателни умове и бурно въображение? Или техният източник се намира на светлинни години от нас?

фантастика
ThinkStock/Getty Images

Има интересна теория, че някои сериозни писатели-фантасти може да не са измислили идеите за своите истории сами, макар да са си мислили, че идеите са техни. Според тази теория, идеите за бъдещето са им били внушени от извънземен разум, а научната фантастика е като ръководство, показващо пътя за развитие на човечеството.

Дискусия: Хора ли са роботите и могат ли да носят отговорност?

Ако това е така, тогава къде ще сме след 50 години според научната фантастика? Възможно ли е бъдещето ни да е в цифровия свят?

Според много палеоуфолози, ако мрачното бъдеще, описвано в днешната научна фантастика, се сбъдне, това ще докаже колко опасно е онова, което някога е изглеждало неразбираемо.

Но те също така считат, че посланията, които визионерите на човечеството получават, може да не са ужасни предсказания, а по-скоро предупреждения. Предупреждения, предназначени да помогнат на човечеството да избегне унищожение. Според някои уфолози, ако тази теория е вярна, това означава, че нашето бъдеще е предопределено. Други обаче смятат, че с тези внушени идеи просто ни се дават инструментите, с които да оформим собствената си съдба.

И още:

Кога ще заживеем на Луната?

Стивън Хокинг алармира за заплахата от развитието на изкуствения интелект

Законите на роботиката вече не са научна фантастика

Астронавти „печатат“ месо в Космоса

Животът на Земята дошъл от Космоса? (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук