/ Thinkstock/Getty Images
Шведски учени препоръчаха да си отспиваме без угризения през почивните дни, защото така намалява рискът от ранна смърт, съобщи Прес асосиейшън.

Сънят и неговите неподозирани тайни (ВИДЕО)

„Резултатите ни показват, че краткият сън през работните дни не е рисков фактор за смъртност, ако е комбиниран през уикенда със сън със средна или голяма продължителност“, пишат учените от института "Каролинска" в сп. "Изследвания на съня". 
 

Да спим голи е не само секси, но и здравословно

Екипът, ръководен от Торбьорн Акерстед, е установил, че хората под 65 години, които спят около 5 часа през нощта през работните дни, но си отспиват през уикендите, не са с увеличен риск от ранна смърт в сравнение с тези, които спят шест-седем часа всяка нощ.

сън
ThinkStock/Getty Images

Какво е необходимо за здрав сън?

Изводът се основава на данни за здравословното състояние и начина на живот на повече от 43 000 души за период от 13 години. Анализът им показа, че хората до 65 години, които спят пет часа или по-малко на ден, са с 25 процента по-голям риск от ранна смърт в сравнение с хората с по-продължителен сън. Ако първите обаче спят повече от осем часа през почивните дни, рискът се изравнява.

И още интересни новини за съня:

За здравословния сън е важно не колко спите, а кога лягате

„Нощните птици“ трябва да са по-бдителни за психичното си здраве


Вижте кои са най-полезната и най-вредната поза за сън (СНИМКИ)

Позата по време на сън издава тайни за характера, секса и здравето, вижте ги тук

С няколко трика ще спите сладко като бебе

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА