Парафиновите свещи - опасни за здравето
Парафиновите свещи - опасни за здравето / снимка: shc.hu

Американски учени предупреждават, че впускането в прекалено много романтика може да се окаже опасно. Те съветват да избягваме вечерите на парафинови свещи, защото те могат да увредят сериозно здравето ни.

Ако обичате партньора си, не го канете на вечеря на свещи в затворено помещение без възможност за проветряване. Особено пък, ако свещите са много на брой, и то - парафинови. При горенето те отделят вещества като толуол и бензол, които се натрупват в помещението и предизвикват т. нар "вътрешно замърсяване".

Опасният парафин

Хора, които често се отдават на релаксация във ваната, заобиколени от безброй запалени парафинови свещи, са със завишен риск от развитие на астма и други респираторни проблеми, твърдят американските учени. Те обясняват канцерогенното им действие с факта, че запалените свещи не достигат достатъчно висока температура при горенето си. По този начин тежките молекули, съдържащи се в парафина, не могат да бъдат унищожени.

Ръководителят на изследването д-р Амид Хамиди от университета в Южна Каролина обяснява, че една-единствена парафинова свещ и емитираните от нея вещества не може да повлияе на здравето ни. Но ако всеки ден се наслаждаваме на романтична атмосфера, палейки по няколко свещи в едно помещение, отделяните от тях вещества наистина могат да провокират здравословен проблем.

Свещи от пчелен восък или соя са за предпочитане

Американските химици са направили следния експеримент: те са горили в продължение на пет часа парафинови свещи в малко помещение без възможност за проветряване, след което събрали и анализирали газовете. Изследването показало, че изпаренията от парафиновия восък, който е най-разпространената и евтина форма на восъка за свещи, съдържат високи и потенциално вредни нива на химикалите толуол и бензол. Толуолът може да причини замайване, а бензолът е канцероген, който се среща и в тютюневия дим.