Изследователи са откривали през годините много странни находки, дори съкровища, скрити на странни и необикновени места. Ето най-странните неща, които са били откривани в статуи:

Статуя на Буда с мумия на монах

През 90-те години на XX век скелет на монах бе открит в статуя на Буда. В тибетския будизъм мумифицираните монаси се смятат за свещени, тъй като са достигнали да връхната точка на аскетизма и са надделели над всички земни желания. Счита се, че тялото на мумията е поставено в статуя, тъй като е започнало да се разпада. Чрез рентген е установено, че скелетът е в перфектно състояние.

Скрити тайни в популярни туристически места (СНИМКИ)

Човешки зъби в 300-годишна статуя на Христос

През 2000 година, когато възстановяват 300-годишна статуя на Христос в Мексико, са открити човешки зъби. Един от реставраторите разказва, че това може би е един от примерите за традицията в Мексико, при която части от човешкото тяло са били дарявани на църквите в религиозна цел.

Кокаин в световната купа по футбол

През 2010 колумбийската полиция откри реплика на световната купа по футбол, пълна с кокаин. Тя е намерена по време на оглед на склад в международното летище на Богота. Статуетката, висока 36 см, е направена от 3 кг кокаин, смесен с бензин или ацетон.

Скрити съкровища, които хора са намирали в домовете си (ВИДЕО)

Ключове и любовни писма в статуя на Жулиета

Статуята е издигната през 1969 година във Верона, тъй като се смята, че това е родния град на Жулиета. Тъй като туристите често са търкали гърдите и ръцете й за късмет, статуята бавно е започнала да се руши. Така туристите започнали да поставят любовни писма и ключове с имена на катинар вътре в нея. Тези неща бяха открити, когато природозащитниците се опитаха да запечатат пукнатините и да направят дубликат на статуята.

Златната статуя в друга статуя

Златният Буда се намира в Банкок, Тайланд. Последно статуята се е намирала в храма Wat Traimit, но при опит за прехвърлянето й в друг храм в Банкок, статуята пада, при което работниците откриват, че под циментовата замазка се крие златна вътрешност. Според историците, когато бирманската армия се готвела да нападне Тайланд, който тогава бил наричан Сиам, за да предпазят свето съкровище от ограбване, сиамски монаси покрили масивната златна статуя с глина и до 1957 г. тайната за това не била разкрита.

Буда
Gulliver/Getty Images

И още:

Три легендарни съкровища, които не са открити и до днес (ВИДЕО/СНИМКИ)

Неми гиганти: най-високите статуи в света

Историята на Статуята на свободата (ВИДЕО)

Най-известните изгубени съкровища (ВИДЕО)

7 тайнствени съкровища, обвити в загадъчност и мистерия

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук