Откриха съкровище в потънал през 1806 г. пиратски кораб
Откриха съкровище в потънал през 1806 г. пиратски кораб / снимка: sxc.hu

Германски търсачи на съкровища откриха ценни предмети на стойност повече от 10 млн. долара на борда на потънал близо до остров Калимантан пиратски кораб, пише немският вестник "Билд".

"Първоначално изглеждаше, че няколкото предмета, показващи се сред водораслите, не представляват никаква ценност. После обаче, когато ги вземете в ръце, изпитвате неописуем прилив на адреналин", разказва един от участниците в експедицията - 42-годишният Мартин Венцелс, цитиран от БГНЕС.

Според изданието Венцелс и неговият приятел - 71-годишният Клаус Кеплер, са открили 1,5 т сребърни монети, златни украшения, огнестрелни оръжия, скъпоценни камъни и порцеланови съдове от времето на династията Мин на борда на пиратския кораб "Форбс". Той е потънал край бреговете на остров Калимантан през 1806 г. Само откритите сребърни предмети са на стойност 10 млн. долара. "До тази наша находка сме изследвали 35 потънали кораба, като едва в два от тях имаше ценности", разказват авантюристите.

Венцелс и Кеплер не се задоволяват с тази находка, а планират ново пътешествие за търсене на съкровище. "Имаме предположение, че на борда на още един кораб, потънал край бреговете на остров Източен Тимор, има два тона злато", разкри единият от пътешествениците. За осъществяване на своята мечта немските търсачи на съкровища са вложили повече от 3 млн. евро.