Този тип удоволствие няма нищо общо със сексуалното удоволствие
Интернет е залят от видеа, в които влогъри шепнат и възпроизвеждат странни шумове, докосвайки различни предмети. Този тип клипове се наричат ASMR и предизвикват у слушателите т.н. автономна сензорна меридианна реакция. Или казано на разбираем език – оргазъм, но в мозъка. Специфичното състояние представлява приятно изтръпване на главата, врата, гърба и крайниците, което човек изпитва при различни визуални, слухови, тактилни, обонятелни или когнитивни стимулации.

Разкриха как мозъкът ни заличава неприятни спомени

Олга Георгиева, езиково-говорен специалист, обяснява, че автономната нервна система е тази, която реагира на стрес – когато настръхваме, например когато някой скърца по стъкло или тенекия. На някои звуци някои хора реагират с приятно усещане, други не. Тези видеа, които нашумяха, използват шум. Тази физическа възбуда, която предизвикват видеата има една близост, която създават. Например прибирам се вечер вкъщи сам и има някой, който ми шепне на ухото или прави нещо специално за мен. Т.е. ролята на огледалните ни неврони формира тази реакция.

Откриха метод за изтриване на спомени

Към днешна дата учените продължават да изследват това явление, тъй като точно научно обяснение все още няма. Въпреки това броят на феновете и ASMR влогърите расте с все по-голяма сила.

Осем златни правила за добро здраве на мозъка

Най-популярната ASMR влогърка е рускинята Мария Викторовна. Нейният канал „Gentle whispering ASMR“ има повече от милион и половина последователи, а видеата й са гледани от над 20 млн. души по целия свят. Мария прави ASMR видеа на различни теми. Някои от тях представляват ролеви игри от рода лекар - пациент, в които зрителят въображаемо бива преглеждан от самата Мария.

С какво е свързан шумът от капеща чешма?

Един от българските ASMR влогър е Никола Добрев. Той създава първият български ASMR канал в интернет преди две години. Причината – той самият изпитва мозъчен оргазъм от шумовете, възпроизведени в този тип видеа. „Аз получавам ASMR от малък. И мислех, че съм единственият в света, но един ден разбрах, че не съм, когато попаднах на такива видеа в интернет. Хората получават реакцията от различни шумове. На английски е triggers. Аз мога да получа от шепнене, а ти например можеш да получиш от шумолене на кърпички“, казва той.

шепот
ThinkStock/Getty Images

Откриха „центъра на песимизма“ в човешкия мозък

Друг ASMR влогър е Георги. Той казва, че при всеки усещането е много различно и това прави ASMR тематиките много богати. „Усещането е.... ще кажа как е при мен, защото при всеки е различно. То е изтръпване отстрани на главата, после по тила и отива надолу. И вече колкото е по-приятно, толкова по-надолу отива – по гръбнака, по ръцете. Понякога можеш да настръхнеш целия. Освен приятно е и отпускащо. Някакви секунди е по принцип. Моите предпочитания са главно потраквания и почуквания.

драскане
ThinkStock/Getty Images

Този тип удоволствие няма нищо общо със сексуалното удоволствие. Това са две състояния, които няма как да се случат едновременно.

Мозъкът старее по-бавно, ако се чувстваме по-млади

В Азия са луди по видеата, в които се вижда и чува ядене на различни храни – например хрупане на кисели краставички,  звук от хапване на пита мед или сурова сьомга. Някои влогърки пресъздаваха и шум от близане на микрофон, което стана много модерно преди година, тъй като както се сещате видеата правеха милион гледания за нула време, но YouTube бързо се усетиха и веднага блокираха каналите на тези влогъри, тъй като съдържанието прекрачва тънката еротична граница и отива в съвсем друга посока.

слушалки
ThinkStock/Getty Images

Невробиолози и учени и до днес не могат да определят как и защо се поражда това чувство. Според д-р Стивън Новела от медицинската школа на университета Йейл това може да е форма на мини-припадък, който се усеща приятно. Има предположения, че роля играят хормоните допамин и серотонин.

Разкриха какво ни прави най-щастливи

Американката Дженифър Алън пък основава научно-изследователски институт за ASMR се опитва да анализира съществуването на това явление. Мнозина смятат, че това е ехо от детството, когато мекият глас на майката и персоналното внимание към детето и ежедневните дейности са имали успокояващ ефект и са се запазили в паметта ни.

И още:

Някои песни ни докарват до състояние, близко до оргазъм

Музиката оказва удивителен ефект върху човека

Топ 10 на най-хубавите безплатни удоволствия

Музиката на Адел приспива най-добре

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук