Невробиолози установиха, че мозъкът може да филтрира и да изтрие ненужните спомени
Невробиолози установиха, че мозъкът може да филтрира и да изтрие ненужните спомени / ThinkStock/Getty Images
Невробиолози от университета на щата Юта, университета в Гранада и Кембриджкия университет установиха, че мозъкът може да филтрира и да изтрие ненужните спомени, съобщи Лайф.

Лошите спомени в „кошче" на мозъка

В рамките на изследването им бил идентифициран свързаният с този процес механизъм - наличието или отсъствието на дадени спомени пряко зависи от активността на хипокампуса и количеството на ГАМК (гама аминомаслена киселина) - основния инхибиторен невромедиатор, в него.

Количеството на невромедиатора в хипокампуса повлияло директно върху способността на изследваните хора да потиснат някои спомени. Пред участниците били показани думи, които се повтаряли често или рядко. Някои думи трябвало да бъдат запомнени, а други - игнорирани.

Да си добър е заложено в мозъка

По време на изследването, извършено с помощта на магнитнорезонансна томография, било потвърдено предположението, че за потискането на негативните спомени отговаря хипокампусът.

Седем въпроса, които нямат отговор (ВИДЕО)

Възможно е въз основа на получените резултати да бъде създаден аналогичен на съвременните седативи препарат, който да потисне клетъчната активност и да помогне да се забравят определени събития.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА