Хората са любопитни и искат да получат отговор за всяко нещо. Науката се старае, но все още не може да обясни много от уж простите неща, които са част от живота ни. Възможното не винаги е научно обяснимо.

Вижте 7 въпроса, които нямат отговор

Как и защо мъркат котките?

Само се предполага, че котките мъркат с помощта на ларинкса си. Смята се още, че мъркането изразява удоволствие, но котките мъркат и когато са болни. Звукът действа позитивно на хората.

Лъвовете и тигрите не мъркат.

Как работи гравитацията?

Гравитацията е най-слабата от четирите известни фундаментални физични сили, но успява да задържи цели галактики заедно. Хипотезите са доста, но все още не е доказано със сигурност как успява да ни задържа на земята.

Откритията, за които науката няма обяснение

Защо има десничари и левичари?

Предполага се, че това се предава по генетичен път, но не е открит генът на левичарството. Не е ясно и защо въобще е нужно някоя ръка да е водеща, вместо и двете да са еднакво сръчни. Сигурно, за да ни е по-трудно?

Как мигрират птиците?

Например кукувиците снасят яйцата си в чуждо гнездо. Малките порастват под грижите на други птици и откриват сами пътя до земите за миграция, без помощта на своите родители.

Какво са сънищата?

Много учени вече не подкрепят теорията, че сънищата са прояви на неща, които сме потискали през деня. Каква е символиката на сънищата и имат ли някакво предназначение? Науката все още не знае.

Пет любопитни неща, които не знаете за себе си

Как съхраняваме и извличаме спомени?

Учените знаят, че това е свързано с невроните и връзките между тях. Знае се също и как се задействат много части в мозъка при ситуации, в които спомени изплуват в съзнанието ни. Оттам нататък всичко е обвито в мистерия.

Защо спим?

Освен при топлокръвните животни - бозайници и птици, сънят не се наблюдава при другите живи същества. Учените не могат да обяснят природата на съня, въпреки че са открили много факти за него.

Тайните на човешкото тяло

Без сън човек умира. Рекордът е 11 дни. Нормално човек спи през около 36% от живота си. Твърди се обаче, че има хора, които вследствие на някакъв инцидент, са спрели да спят без това да се е отразило на здравето им.