Ето защо музиката на Моцарт е толкова лечебна
Ето защо музиката на Моцарт е толкова лечебна / ThinkStock/Getty Images

Четиридесетата симфония на Моцарт в сол минор снижава кръвното налягане и е по-добра за сърцето, в сравнение с хитовете на "АББА", установи германско изследване, публикувано в "Дейли мейл". Но и шведският квартет не е съвсем за изхвърляне. Стиховете в песните на "АББА" стимулират мозъка.

Според изследването, публикувано в изданието на Германската медицинска асоциация, музиката на Моцарт и Щраус значително понижава кръвното налягане и пулса.

Какъв човек сте според музиката, която харесвате?

Моцартовата 40-а симфония и "Незабравимите мелодии" на Щраус действат като лек за сърцето. Двамата композитори смъкват систоличното кръвно налягане съответно с 4,7 mmHg и 3,7 mmHg, а диастоличното с 2,1 и 2,9.

Музиката на "АББА" била малко по-неефективна в това отношение. Нейната компилация с класики от 2009-а водела до смъкване с 1,7 на систоличното налягане.

Седем открития за секса и музиката

Специалистите обясниха защо музиката на Моцарт е толкова лечебна. Тя действа релаксиращо заради своята наситена периодичност - композициите повтарят същите мотиви на равномерни времеви интервали.

Друго проучване установи, че бебета, чиито бремeнни майки, слушали музиката на австрийския гений, били по-спокойни и по-малко агресивни, когато пораснат.

30 песни за по-лесно раждане

Танцовите мелодии на Щраус пък били ефективни, защото се основават на прости структури, на завладяващи мелодии и на периодично повтарящи се форми, без дисонанси.

Авторите на проучването считат, че "АББА" се "провалят" в сърдечната област, тъй като използват думи в песните си, които стимулират мозъка, вместо да успокоят сърцето.

Източник: БТА