Какъв човек сте според музиката, която харесвате?
Какъв човек сте според музиката, която харесвате? / ThinkStock/Getty Images

Психолози от Кеймбриджския университет разработиха тест, който определя дали характерът на човек рефлектира върху музикалния му вкус, съобщи в. "Индипендънт".

Почитателите на Джеймс Блънт, популярните клубни хитове и хеви метъл групите отдавна са жертви на стереотипи, но учените смятат, че между музиката, която допада на даден човек, и основните му личностни черти наистина съществува връзка.

Седем открития за секса и музиката

"По-чувствителните хора предпочитат да слушат един тип музика, докато по-систематичните харесват съвсем различен", твърди Дейвид Грийнбърг, един от психолозите, провели изследване за музикалния вкус сред хиляди участници. "Ние търсим музика, която да отразява същността ни, начина ни на мислене, дори работата на мозъка ни".

До момента психолозите са установили, че "чувствителните" хора, които имат способността да разбират емоциите и мислите на останалите и да им съчувстват, предпочитат по-романтичната, релаксираща и ненатрапчива музика - например софт рок или ар ен би.

Музикалният ни вкус определя дали сме състрадателни (ВИДЕО)

"Систематичните" хора, които клонят към професии в областта на математиката и науката, не обръщат особено внимание на това как ги кара да се чувстват музиката. За тях е важно какви са структурните й качества. Те предпочитат по-изтънчени мелодии като авангардната и уърлдбийт музика и традиционния джаз.

"Систематичните хора обръщат по-голямо внимание на инструменталните елементи и начина, по който се миксират мелодиите. Нещо като музикален пъзел, който трябва да подредят", допълва Грийнбърг.

Песните, които ни помагат да преодолеем мъката

Като част от проучването, екипът от психолози е разработил достъпен в интернет тест, в който всеки трябва да оцени 25 музикални откъса и да отговори на въпроси, свързани с ключовите личностни черти - екстровертност, приятност, готовност за приключения, добросъвестност и емоционална стабилност.

Източник: БТА