Някои песни ни докарват до състояние, близко до оргазъм
Някои песни ни докарват до състояние, близко до оргазъм / ThinkStock/Getty Images

Музиката може да предизвика силни физически реакции при 80 процента от слушателите, като някои от тях са сравними с тези на оргазма, установиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Въздействието върху публиката на някои жанрове е известно от векове. Слушателите могат да изпитат от естетическото вълнение тремор, потене, изтръпване и дори елементи на възбуда. То е познато също като "кожен оргазъм".

Тъжната музика предизвиква положителни емоции

Учените от университета Мидълтаун в Кънектикът установили, че от слушателите, които физически реагират на мелодиите, 24 на сто се просълзяват, 10 процента усещат тръпки, а 5 процента получават настръхване от типа "патешка кожа".

Най-силно било въздействието на Концерт за пиано номер 2 на Рахманинов, парчето Someone Like You на Адел, Hallelujah на Ленард Коен, Токата във фа мажор от Бах и My Heart Will Go On на Селин Дион.

Музиката на Адел приспива най-добре

Физическото въздействие на музиката върху човешкия организъм се дължи на допамина. В музикално отношение най-пристрастяващи са пасажите, съдържащи неочаквани хармонии, низходящи акорди и скокове в динамиката. Пиесите, в които се използва сблъсъка на нотите с основната мелодия се наричат мелодични аподжатури и те също имат силен ефект върху слушателя.

Сравнете цените на MP3 и MP4 плейъри тук

Източник: БТА