Разкриха какво ни прави най-щастливи
Разкриха какво ни прави най-щастливи / ThinkStock/Getty Images

Хората са по-щастливи, ако са с добро психично здраве и имат партньор в живота, отколкото ако доходът им се усвои, установиха учени от Лондонското училище по икономика, цитирани от Би Би Си.

Учените са разгледали отговорите на 200 000 души за това как различни фактори се отразяват на чувството им за благополучие. Най-зле се чувстват хората с депресия или тревожност. Щастието се увеличава най-много при наличието на партньор в живота.

Седем сутрешни навика, които ни правят щастливи

При увеличаване на заплатата щастието нараства само с 0,2 по скала от едно до 10. Според учените това се дължи на факта, че хората се интересуват повече какви са доходите им в сравнение с тези на другите, отколкото как се отразяват на тях самите.

При наличие на партньор щастието се увеличава с 0,6 и съответно намалява с толкова при загубата му заради раздяла или смърт.

Сексът лекува, пази ни от стрес и ни прави по-щастливи

Депресията, тревожността и безработицата намаляват щастието с 0,7. Според авторите на изследването държавата трябва да се съсредоточи върху нова роля за осигуряване на щастие на гражданите, като се фокусира върху "създаване на благополучие", вместо върху "създаване на богатство".

Изследването се основава върху няколко международни проучвания от целия свят, уточнява БТА.

Още за щастието:

10 неща, от които трябва да се откажете, за да бъдете щастливи

Намериха „златния триъгълник" на щастието

50 неща, които ни карат да се усмихваме