Минералната вода е хормонално обременена
Минералната вода е хормонално обременена / снимка: БГНЕС

Минералната вода нерядко може да съдържа растителни хормони, установиха учени от Франкфуртския университет. Те са установили наличие на хормони при 12 от 20 проверени марки минерална вода, съобщава ДПА.

 

При сравнителните си проучвания специалистите изследвали и чешмяна вода, която се оказала много по-малко обременена с хормони. "Получените резултати обаче не означават, че минералната вода е опасна за здравето", казва Мартин Вагнер от Института по екология към Франктфуртския университет. "Те само показват колко разпространени са вече растителните хормони."

 

От опитите става ясно, че появата на поне една част от установените хормони се дължи на пластмасовите опаковки. "Сравнихме минерална вода в пластмасови и в стъклени бутилки и установихме, че стойностите на естрогена в първите са два пъти по-високи от тези в стъклени бутилки", обясни Мартин Вагнер.

 

Учените не са търсили конкретни субстанции, а чрез генно модифицирани квасни гъбички са изследвали така наречената естрогенна активност на минералната вода. "Ако водата съдържа растителни хормони, които приличат на женските полови хормони, можем да ги измерим според човешкия естрогенен рецептор и да направим изводи за съдържанието на минералната вода", твърди Вагнер.

 

Изследването е показало наличие на хормони от 18 нанограма на литър, което е ниска стойност, но хормоните оказват влияние дори и в малки количества. Факторите, отговорни за хормоналното обременяване на минералната вода, все още не са напълно идентифицирани. В тази посока продължава работата на франкфуртския екип, отбелязва БГНЕС.